Forţele guvernului sirian au făcut avansat semnificativ în provincia Alep din nord-vestul Siriei, ocupând cea mai mare parte a regiunii controlate de rebeli, a relatat duminică presa de stat din această ţară, cu o zi înaintea unei noi runde de discuţii între Turcia şi Rusia referitoare la escaladarea conflictului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avansul recent al guvernului sirian în regiunea din nord-vestul Siriei a perturbat cooperarea fragilă dintre Ankara şi Moscova, care susţin forţe opuse în conflict, dar care au colaborat pentru găsirea unei soluţii politice în războiul civil din ultimii nouă ani.

Turcia, susţinătoare a rebelilor care doresc înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a fost indignată după atacurile siriene din regiune Idlib care au provocat moartea a 13 soldaţi turci, în ultimele două săptămâni. Turcia a cerut Rusiei să oprească atacurile, avertizând că se va folosi de forţa militară pentru a respinge înapoi forţele siriene, dacă acestea nu se vor retage până la sfârşitul lunii februarie.

Duminică, forţele ruseşti au efectuat atacuri aeriene puternice în provincia Alep, bombardând oraşe precum Anadan, care a fost ocupat ulterior de forţele siriene ajutate de miliţii susţinute de Iran.

Surse militare rebele au spus că luptătorii opoziţiei s-au retras din zonă, inclusiv din Anadan şi oraşul Haritan.

”În prima zi au cucerit o zonă în care timp de opt ani nu au putut cuceri un singur sat”, a declarat Rami Abdulrahman, director al organizaţiei Syrian Observatory for Human Rights (Observatorul Sirian al Drepturilor Omului n.r.) din Marea Britanie.

“Are loc un avans foarte rapid al regimului sirian în regiune. Facţiunile s-au retras din cea mai mare parte a regiunii”, a spus Abdulrahman. Potrivit organizaţiei, forţele siriene au preluat controlul în 13 oraşe şi sate din zona respectivă.

Avansul a avut loc după ce forţele preşedintelui Assad au îndepărtat insurgenţii de pe autostrada M5 care face legătura între Alep şi Damasc şi au redeschis cea mai rapidă rută dintre cele mai mari două oraşe din ţară, pentru prima oară în ultimii ani, aceasta fiind o reuşită majoră pentru Assad.

Între timp, rebeli susţinuţi de Turcia au lansat o operaţiune în Idlib pentru a recuceri zone pierdute în faţa forţelor guvernamentale siriene.

Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat duminică că un convoi format din 100 de vehicule, incluzând trupe, tancuri şi vehicule militare şi echipamente a fost trimis în Idlib.

Turcia a trimis până în prezent mii de militari şi sute de convoaie cu echipamente militare pentru întări punctele de observaţie deţinute în Idlib, create în cadrul unui acord cu Rusia din 2018.

Imagini din regiune au arătat multe case afişând steaguri turceşti şi locuitori scandând la trecerea convoaielor.

Un membru al grupării Hayat Tahrir al-Sham, principala grupare de insurgenţi din regiune, s-a aruncat în aer într-un atac sinucigaş împotriva poziţiilor ruseşti din oraşul Kafr Alep.

În timp ce forţele siriene au continuat ofensiva pentru recucerirea Idlib, ultima eclavă importantă a rebelilor din Siria, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus duminică, omologului său rus, că atacurile din idlib trebuie să înceteze imediat şi că trebuie încheiat un armistiţiu durabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.