Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat joi că forţele guvernamentale siriene au cucerit jumătate dintr-un cartier rezidenţial strategic, care era controlat de rebelii din metropola Alep. Însă, informaţiile au fost dezminţite de către grupările din partea estică a metropolei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activiştii au precizat că avansul forţelor guvernamentale siriene a vizat cartierul rezidenţial Bustan al-Basha, situat în apropierea zonei centrale a Alepului.

Deşi informaţiile au fost confirmate de către armata siriană, rebelii au dezminţit că există un avans al forţelor guvernamentale în Bustan al-Basha.

Forţele guvernamentale siriene, sprijinite de miliţia şiită iraniană şi de aliaţii ruşi, au asediat cartierele estice ale metropolei Alep. Bombardierele siriene şi ruse au lansat în ultimele săptămâni o campanie de raiduri aeriene sângeroase în încercarea de a recuceri întreaga metropolă.

De asemenea, trimisul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a avertizat că partea estică a Alepului ar putea să fie distrusă complet în următoarele două luni sau două luni şi jumătate, dacă forţele guvernamentale continuă ofensiva sângeroasă şi campania de bombardamente în ritmul actual.

De Mistura s-a arătat dispus să viziteze cartierele estice ale metropolei asediate şi să-i escorteze personal pe cei peste 1.000 de rebeli islamişti ai grupării Jabhat Fatah al-Sham (n.r. Frontul al-Nusra) în exteriorul cartierelor vizate de forţele guvernamentale, dacă o asemenea măsură ar pune capăt raidurilor aeriene.

Trimisul ONU a declarat că este datoria istoriei să-i judece pe liderii ruşi şi sirieni, dacă aceştia au folosit sau nu prezenţa rebelilor islamişti drept un alibi comod pentru distrugerea cartierelor asediate.

Forţele guvernamentale siriene şi aliaţii ruşi au lansat pe 22 septembrie o ofensivă extrem de violentă cu obiectivul de a cuceri întreaga metropolă Alep, împărţită în disctrictele controlate de rebeli moderaţi, islamişti sau de executivul sirian. Această escaladare a violenţelor are loc în urma prăbuşirii unui armistiţiu temporar mediat de americani şi ruşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.