Forţele americane şi britanice au efectuat în cursul nopţii atacuri aeriene împotriva unor ţinte ale rebelilor houthi din Yemen, relatează Reuters, BBC şi SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de ştiri Reuters afirmă că patru surse i-au spus că au început loviturile, conduse de SUA şi Marea Britanie. BBC citează, la rândul său, oficiali americani. SkyNews spune că are confirmare şi de la un oficial Houthi că au început loviturile în Yemen.

"Acum, America, Marea Britanie şi Israelul lansează raiduri asupra Hodeidah şi Sanaa", a declarat Abdulsalam Jahaf pentru SkyNews.

Sanaa este capitala şi cel mai mare oraş din Yemen, în timp ce Hodeidah găzduieşte principalul port al ţării de la Marea Roşie.

"Îi vom pune la punct, cu voia lui Dumnezeu", a adăugat Jahaf.

Până acum nu există niciun indiciu că Israelul ar fi implicat în lovituri. 

Raidurile aeriene, care au avut loc vineri, la scurt timp după miezul nopţii, sunt un răspuns la atacurile repetate ale rebelilor yemeniţi împotriva navelor comerciale care navighează în Marea Roşie.

Avioane ale forţelor aeriene americane şi britanice au intrat în acţiune în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 00:30, pentru a lovi ţinte legate de rebelii Houthi din Yemen, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters. Explozii puternice au fost raportate în portul Hodeïda şi în capitala Sanaa.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, rebelii houthi, care sunt apropiaţi de Iran şi controlează o mare parte din Yemen, au intensificat atacurile în Marea Roşie pentru a bloca transportul maritim internaţional, pretinzând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. Atacurile au perturbat comerţul internaţional pe această rută cheie între Europa şi Asia, pe unde se desfăşoară 15% din traficul maritim mondial.

Este prima dată când au fost lansate lovituri împotriva grupului susţinut de Iran de când acesta a început să vizeze transportul maritim internaţional în Marea Roşie, la sfârşitul anului trecut.

De asemenea, sunt primele lovituri pe care Statele Unite le efectuează împotriva Houthi în Yemen din 2016 încoace.

Anterior, joi, liderul Houthi declarase că orice atac al SUA împotriva grupului nu va rămâne fără răspuns.

Houthi, care au cucerit o mare parte din Yemen în urma unui război civil, au promis să atace navele legate de Israel sau care se îndreaptă spre porturile israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au avut legături cu Israelul.

Armata americană a declarat joi că Houthi au lansat o rachetă balistică anti-navă în rutele internaţionale de navigaţie din Golful Aden, acesta fiind al 27-lea atac al grupului de la 19 noiembrie.

CITEȘTE ȘI Iranul a confiscat un petrolier irakian cu ţiţei destinat Turciei. SUA şi Marea Britanie ar pregăti o acţiune împotriva rebelilor Houthi din Yemen

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.