Forţele Aeriene ale SUA au sancţionat 15 membri ai Gărzii Naţionale Aeriene după ce o anchetă internă a constatat că "lipsa de vigilenţă" şi o "cultură a complezenţei" au contribuit la faptul că un tânăr angajat de 21 de ani a putut să împărtăşească online sute de documente clasificate în cadrul scurgerii vaste de secrete militare americane care a zguduit instituţia securităţii naţionale în această primăvară, incident cunoscut şi sub numele de Pentagon Leaks, relatează The Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jack Teixeira este acuzat că a divulgat singur secrete online, dar superiorii nu au reuşit să oprească "activitatea discutabilă" la care au fost martori, au constatat anchetatorii.

Într-un raport transmis luni Congresului, Forţele Aeriene i-au acuzat pe superiorii lui Jack Teixeira că nu au reuşit să limiteze accesul acestuia la sistemele şi facilităţile cu informaţii clasificate şi nu au alertat autorităţile competente în perioada în care se presupune că acesta ar fi împărtăşit ilegal secrete guvernamentale.

Oficialii Forţelor Aeriene au declarat într-un comunicat că cei 15 care au fost sancţionaţi au grade de la sergent la colonel. Liderii Gărzii Naţionale Aeriene au început procesul disciplinar la 7 septembrie, îndepărtând unii membri ai personalului din posturile lor şi depunând acţiuni administrative cunoscute sub numele de pedepse nejudiciare împotriva altora, a precizat serviciul.

Forţele Aeriene şi-au finalizat ancheta în august, dar au notificat Congresul şi au anunţat concluziile abia luni, după ce au fost informate că The Washington Post va publica o investigaţie în mai multe părţi despre scurgerile de informaţii pe platforma Discord. Primul articol din această serie a fost publicat luni dimineaţă, iar un documentar Frontline/Post va fi difuzat în premieră pe 12 decembrie.

Inspectorul general al Forţelor Aeriene, care şi-a finalizat ancheta în august, a constatat că, deşi se crede că Teixeira a lucrat singur pentru a sustrage documente clasificate de la locul său de muncă - baza Otis din Massachusetts a Gărzii Naţionale Aeriene - şi a postat fotografii ale acestora pe internet, alţi membri din unitatea sa "aveau informaţii despre cel puţin patru cazuri distincte ale activităţii sale dubioase".

"După ce am intervievat nivelurile superioare ale lanţului de supervizare, se pare că informaţiile despre aceste incidente de securitate nu au fost dezvăluite pe deplin nivelului superior al escadronului", se arată într-un rezumat de opt pagini al anchetei realizate de biroul inspectorului general al Forţelor Aeriene. Acesta adăugă că "trei persoane din unitate, care au înţeles că aveau datoria de a raporta oficialilor de securitate informaţii specifice privind indicatorii de căutare de informaţii şi de ameninţare din interior ai lui Teixeira, nu au făcut acest lucru în mod intenţionat". Unii se temeau că ofiţerii de securitate ar putea "reacţiona exagerat", precizează documentul.

Lipsa de acţiune, au constatat anchetatorii, i-a permis lui Teixeira să împărtăşească sute de pagini clasificate pe care le-a postat pe mai multe servere online pe platforma de chat pentru jocuri Discord. Aceasta a marcat una dintre cele mai jenante scurgeri de informaţii de la Pentagon din ultimii ani, provocând proteste din partea aliaţilor şi partenerilor, frustrare din partea înalţilor oficiali din domeniul apărării şi acuzaţii penale pentru Teixeira, care a fost arestat în aprilie, în cadrul unui raid al FBI în casa familiei sale din Dighton, Massachusetts. Ancheta a fost lansată în aprilie, după ce documentele pe care Teixeira le-ar fi postat online pe un server Discord cu circuit închis au migrat către alte reţele sociale, inclusiv X, şi apoi s-au răspândit rapid. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.