Forţele aeriene ale NATO au fost mobilizate în 2023 de peste 300 de ori ca răspuns la ameninţările venind dinspre avioanele militare ruseşti, a anunţat vineri NATO într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre avioane militare ruseşti care se apropiau de spaţiul aerian al Alianţei, cele mai multe interceptări având loc deasupra Mării Baltice.

NATO are misiuni permanente de poliţie aeriană, care solicită ca avioanele aliate să intervină atunci când există semne că avioane militare ruseşti se apropie de spaţiul aerian aliat în mod imprevizibil.

De-a lungul flancului estic al NATO, avioanele militare ruseşti obişnuiesc să-şi oprească transponderul pentru a nu indica poziţia şi altitudinea lor. De asemenea, nu-şi transmit planul de zbor şi nu au o comunicare cu controlorii de trafic aerian.

Marea majoritate a întâlnirilor aeriene dintre avioanele NATO şi cele ruseşti au fost sigure şi profesioniste, precizează NATO. Încălcările spaţiului aerian al NATO de către avioanele militare ruseşti au rămas rare şi, în general, de scurtă durată, mai spus Alianţa Nord-Atlantică.

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat cea mai periculoasă situaţie de securitate din Europa din ultimele decenii", a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White. "Avioanele de vânătoare ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să intervină în cazul unor zboruri suspecte sau neanunţate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. Poliţia aeriană este un mod important prin care NATO asigură securitatea aliaţilor noştri", a punctat White, citat în comunicat.

În urma războiului Rusiei din Ucraina, NATO şi-a întărit substanţial apărarea aeriană pe flancul său estic, inclusiv cu mai multe avioane de luptă, zboruri de supraveghere şi sisteme de apărare aeriană la sol.

După loviturile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au loc foarte aproape de teritoriul NATO, aliaţii au desfăşurat avioane de luptă suplimentare în România.

În octombrie, după ce conducte submarine au fost avariate în Marea Baltică, NATO a trimis capacităţi suplimentare în regiune.

În acest an, NATO a organizat, de asemenea, cel mai mare exerciţiu aerian de până acum, cu peste 250 de avioane care s-au antrenat pentru apărarea colectivă a Alianţei în cadrul "Air Defender 23".

Vineri, Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale sale asupra Ucrainei de la începutul războiului, ucigând 16 civili şi rănind alte aproximativ o sută de persoane. Clădiri rezidenţiale au fost lovite la Kiev, în sudul şi în vestul ţării.

CITEȘTE ȘI Cel mai amplu atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului s-a soldat cu cel puţin 16 morţi şi 97 de răniţi. Armata ucraineană susţine că au fost trase 158 de rachete şi drone, reuşind să doboare 114 dintre ele

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.