Fiscul australian a anunţat luni că investighează 800 de clienţi ai firmei de avocatură Mossack Fonseca pentru posibilă evaziune fiscală, după dezvăluirile apărute în scurgerea masivă de informaţii şi documente Panama Papers, în care firma a jucat un rol central în crearea de companii paravan şi offshoruri pentru cei mai bogaţi oameni ai lumii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până în prezent am identificat mai mult de 800 de contribuabili implicaţi în scurgerea de informaţii, iar 120 dintre aceştia au legături cu un serviciul de companii offshore bazat în Hong Kong. Unele cazuri ar putea să fie trimise spre Echipa pentru Crime Financiare. Mesajul este clar - contribuabilii nu se pot baza că aceste aranjamente secrete vor rămâne secrete şi noi vom acţiona pe informaţiile care ne-au fost oferite”, a precizat Fiscul din Australia.

Cei 800 de contribuabili implicaţi în anchetă sunt fie indivizi investigaţi anterior pentru evaziune fiscală, fie persoane care s-au autodenunţat în conformitate cu proiectul DO IT -Dezvăluie Venitul Offshore Astăzi. Iniţiativa voluntară de dezvăluire a veniturile offshore, care s-a încheiat în 2014, le-a permis australienilor să evite condamnarea penală prin autodenunţ.

Fiscul a precizat că printre indivizii anchetaţi se numără şi contribuabil care nu au fost implicaţi anterior în infracţiuni de ordin financiar.

Baza de date PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Panama Papers acoperă o perioadă de aproape 40 de ani de companii offshore, din 1977 şi până în prezent, şi prezintă modul cum companiile offshore înregistrate în paradisul fiscal panamez au fost folosite pentru spălarea banilor proveninţi din trafic de arme şi droguri, dar şi pentru evitarea taxelor.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.