Finlanda a ales avioanele de luptă F-35 ale gigantului american de apărare Lockheed Martin, pentru a înlocui vechile avioane de luptă F/A-18, intenţionând să comande 64 de avioane cu sisteme de armament, într-un acord în valoare de 9,4 miliarde de dolari, a anunţat vineri guvernul de la Helsinki, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lockheed Martin a concurat într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu Saab din Suedia, rivalul american Boeing, grupul Dassault din Franţa şi BAE Systems din Marea Britanie.

Achiziţia de la Lockheed, care include echipamentele de armament, precum şi servicii şi întreţinere, care va avea loc până în 2030, este estimată la 8,378 miliarde de euro (9,44 miliarde de dolari), a spus guvernul.

Construcţia hangarelor şi a altor echipamente va adăuga încă 777 de milioane de euro, iar 824 de milioane de euro vor fi rezervate pentru pachetul de armament optimizat final şi pentru a controla viitoarele modificări ale contractului, a adăugat acesta.

”Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre”, a declarat ministrul Apărării Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă.

Producătorii de avioane militare au concurat pentru acest acord de la sfârşitul anului 2015, când Ministerul finlandez al Apărării a început căutarea unui nou avion care să înlocuiască vechiul avion de luptă Hornet al Finlandei, cumpărat în 1992 de la McDonnell Douglas, acum parte a Boeing.

Finlanda este a 14-a naţiune care a optat pentru F-35. Ţara va începe introducerea treptată a F-35 din 2027, a declarat comandantul Forţelor Aeriene, Pasi Jokinen.

Alegerea aeronavelor F-35 întăreşte cooperarea în domeniul apărării a micii naţiuni nordice cu aliaţii săi, în special Statele Unite şi Norvegia, a declarat analistul Charly Salonius-Pasternak, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale.

”Finlanda şi Norvegia se antrenează deja împreună în nord, aşa că va fi o decizie politică să se determine ce informaţii sunt partajate şi când”, a spus el pentru Reuters, referindu-se la potenţialul ca avioanele de a partaja date în timp real.

Spre deosebire de Norvegia, Finlanda nu este membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar a construit legături mai puternice cu organizaţia în ultimii ani şi a ales echipamente militare compatibile cu membrii NATO.

În 2014, Finlanda şi Suedia, care nu este nici ea membră NATO, au semnat un acord pentru a se antrena împreună şi a permite asistenţa NATO în situaţii de criză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.