Membrii Mişcării ”Cinci Stele” au votat luni noaptea în mod covărşitor pentru a rupe toate legăturile cu Alianţa pentru Democraţie Directă (ADDE) din Parlamentul European şi pentru a se alătura liberalilor europeni de la ALDE, conduşi de belgianul Guy Verhofstadt. O asemenea acţiune pune în pericol finanţarea europeană primită de grupul europarlamentarilor UKIP al lui Nigel Farage, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 80% din cei 40.000 de membri ai Mişcării ”Cinci Stele” (M5S) au votat pentru a se alătura Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE) condusă de către belgianul Guy Verhofstadt, care şi-a depus recent candidatura pentru preşedinţia Parlamentului European. Între timp, doar 16% dintre membrii formaţiunii populiste au votat pentru a rămâne alături de euroscepticii lui Nigel Farage.

Europarlamentarul Nigel Farage a ignorat anterior repetatele tentative ale lui Beppo Grillo de a părăsi Alianţa pentru Democraţie Directă în Europa (ADDE) şi l-a acuzat că comediantul italian că vrea să se alăture ”establishment-ului eurofanatic” alături de M5S.

Însă, Grillo a adoptat o retorică mai prietenoasă, urându-i europarlamentarului britanic toate cele bune dacă va deveni ambasador în Statele Unite după învestirea lui Donald Trump.

Totuşi, Mişcarea ”Cinci Stele” este acum într-o poziţie periculoasă după ce membrii au votat pentru a părărsi ADDE, dar liberalul Guy Verhofstadt a resspins o alianţă a populiştilor italieni cu ALDE.

Alianţa pentru Democraţie Directă susţine că cei 17 europarlamentari de la M5S rămân pentru moment membrii ai grupului din Parlamentul European. Însă, UKIP ar putea să pună presiune pentru ca populiştii lui Beppe Grillo să părăsească ADDE, care avea până luni 44 de europarlamentari, dintre care cei mai mulţi de la M5S. Ceilalţi membri din Cehia, Germania, Lituania, Polonia şi Suedia abia reuşesc să îndeplinească cota necesară pentru a forma un grup în PE.

În lipsa italienilor ar mai fi nevoie doar de plecarea unui europarlamentar non-britanic pentru prăbuşirea ADDE. De asemenea, plecarea populiştilor italieni reprezintă un pericol major pentru finanţarea europeană a ADDE şi a UKIP.

Parlamentul European are opt grupuri politice, care au împărţit o finanţare de 61 de milioane de euro doar în 2015. Finanţarea are legătură directă cu dimensiunea grupului parlamentar, iar pierderea unor europarlamentari are un impact direct asupra sumelor primite de la PE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.