Fidel Castro le-a mulţumit sâmbătă cubanezilor care au sărbătorit cu mare fast aniversarea de 90 de ani a liderului revoluţionar, ce s-a retras de la putere în urmă cu un deceniu din cauza unor probleme de sănătate. Fostul preşedinte s-a folosit de ocazie pentru a-l critica pe Barack Obama, care le-ar fi servit vorbe dulci cubanezilor în timpul vizitei istorice din luna mai, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de cubanezi au dansat de la primele ore ale dimineţii pe ritmuri de salsa pentru a sărbători aniversarea de 90 de ani a liderului revoluţionar, retras din viaţa publică şi politică.

La miezul nopţii, cubanezii au început să fredoneze ”La mulţi ani” în onoarea renumitului lider revoluţionar. De asemenea, primele petreceri au avut loc în piaţa Antiimperialistă, situată în apropierea proaspetei ambasade a Statelor Unite, în vreme ce focurile de artificii au luminat cerul de deasupra Havanei.

Care alegorice colorate şi încărcate cu dansatori de salsa au invadat promenada Malecon, întrucât carnavalul anual a fost combinat anul acesta cu un concert dedicat aniversării lui Fidel Castro.

Cubanezii s-au întrecut în încercarea de a onora aniversarea lui ”El Comandante”, care a condus revoluţia stângistă din 1959 şi a ridicat un regim comunist în coastele Statelor Unite, reuşind să supravieţuiască în ciuda câtorva sute de tentative de asasinat.

De la o expoziţie fotografică despre viaţa liderului cubanez revoluţionar şi până la rularea unei ţigări de foi cu o lungime de 90 de metri, cubanezii au trecut peste orice limită pentru cel care a fost iubit drept erou şi urât drept dictator.

Fidel Castro a răspuns felicitărilor printr-un comunicat, în care s-a arătat măgulit de petrecerile organizate de cubanezi în cinstea sa.

”Vreau să-mi exprim cele mai profunde sentimente de recunoştinţă pentru demostraţiile de respect, dar şi pentru felicitările şi cadourile pe care le-am primit în ultimele zile, care îmi dau puterea să fac acelaşi lucru prin idei”, a susţinut liderul revoluţionar.

Castro a predat în mod permanent puterea fratelui său în 2008, ca urmare a problemelor de sănătate. Cu ocazia aniversării sale, acesta şi-a amintit de copilăria petrecută pe plantaţia de trestie de zahăr a familiei din satul Biran, dar şi de tatăl său, care a murit înainte de lansarea revoluţiei, care a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista.

”El a suferit destul de mult. Dintre cei trei fii ai săi, al doilea şi al treilea au fost de multe ori absenţi şi distanţi, amândoi îndeplinindu-şi datoria în activităţile revoluţionare”, a explicat fostul lider cubanez.

De asemenea, acesta a precizat că încă din tinereţe se aştepta ca fratele său, Raul Castro, să-l înlocuiască dacă ceva i se va întâmpla, în special dacă autorităţile americane vor avea succes în încercările repetate de asasinare.

Cu ocazia aniversării sale, Fidel Castro a semnat un material de opinie pentru presă, în care l-a acuzat pe preşedintele Barack Obama că a servit vorbe dulci cubanezilor în timpul vizitei istorice din luna mai, ignorând reuşitele regimului comunist pe care l-a condus timp de 48 de ani.

Mai mult, liderul revoluţionar l-a criticat pe preşedintele american pentru că a dat dovadă ”că-i lipsesc cuvintele pentru a cere iertare în ceea ce priveşte moartea a sute de mii de persoane” în timpul vizitei sale istorice de la Hiroshima.

În vreme ce mulţi cubanezi l-au criticat dur pe Fidel Castro pentru limitarea libertăţilor personale şi implementarea unei economii sovietice controlate de către stat, alţii l-au aclamat pentru eliberarea de sub dominaţia Statelor Unite şi pentru accesul universal la asistenţă medicală şi educaţie.

În ultimul deceniu, Fidel Castro s-a aventurat rareori în atenţia publică, iar imaginile surprinse de fotografii guvernamentali arată o figură fragilă, care poartă mai degrabă treninguri confortabile şi încălţăminte sport, în detrimentul renumitei uniformei militare măslinie.

Unii cubanezi îl regretă pe carismaticul lider revoluţionar, care reuşea să ţină discursuri interminabile pe o serie diversă de subiecte, de la energie nucleară şi până la agricultură.

Totuşi, cubanezii preţuiesc schimbările care au avut loc după preluarea puterii de către preşedintele pragmatic Raul Castro, de la reforma financiară, până la apropierea de Statele Unite şi acordarea unor libertăţi personale mult mai largi pentru cetăţeni, inclusiv dreptul de a călători în străinătate. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.