Zeci de mii de fermieri şi susţinătorii lor au avertizat miercuri că vor paraliza Polonia, după ciocniri violente cu poliţia în faţa Parlamentului din Varşovia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii s-au adunat mai întâi la Biroul premierului din capitala poloneză, au dat foc la cauciucuri şi au aruncat cu petarde, cerând oprirea importurilor ieftine şi neaplicarea unor reglementări de mediu despre care spun că le afectează mijloacele de trai.

Protestatarii au ars un sicriu pe care scria "Fermier, a trăit 20 de ani, ucis de Green Deal" pe strada din faţa biroului lui Tusk. Au sunat din claxoane şi au fluturat steaguri poloneze.

Ei au mărşăluit apoi spre Parlament, unde un martor Reuters a văzut poliţia folosind bastoane, spray-uri iritante, gaze lacrimogene şi grenade de diversiune împotriva manifestanţilor, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre, pavele şi petarde în forţele de securitate.

"Din cauza agresiunii fizice împotriva agenţilor de poliţie din partea unora dintre persoanele care protestau (...) a fost necesar să se recurgă la măsuri coercitive directe", a scris poliţia din Varşovia într-o postare pe X.

Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwinski, a declarat într-o postare pe X că "23 de provocatori au fost reţinuţi".

Imagini difuzate de presa locală au arătat mai mulţi protestatari intrând cu forţa în incinta Parlamentului, înainte de a fi scoşi afară de poliţie.

Tomasz Obszanski, lider al unui sindicat al fermierilor şi organizator al protestului, a declarat pentru Reuters că poliţia a început să blocheze plecarea protestatarilor la finalul demonstraţiei. "Totul era paşnic şi, dintr-o dată, poliţia a apărut de nicăieri, s-au auzit bubuituri puternice, poliţia a început să folosească gaze (lacrimogene) şi pur şi simplu să provoace oamenii care plecau de la protest", a declarat Obszanski, liderul sindicatului NSZZ RI Solidarnosc care reuneşte fermierii individuali.

Obszanski a estimat că numărul protestatarilor a fost de ordinul zecilor de mii, în timp ce oficialii oraşului Varşovia au declarat că aceştia au fost în jur de 30.000.

Fermierii din întreaga Uniune Europeană au cerut modificarea restricţiilor impuse de planul "Green Deal" al blocului comunitar pentru combaterea schimbărilor climatice şi vor, de asemenea, reimpunerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, la care s-a renunţat după invazia Rusiei.

Obszanski a declarat că fermierii pleacă de la Varşovia cu mâinile goale după ce solicitarea lor de a se întâlni cu premierul polonez Donald Tusk a fost respinsă şi a avertizat că vor fi luate măsuri suplimentare. "După ceea ce s-a întâmplat astăzi, va exista o paralizie a întregii ţări. Polonia se va bloca, pentru că un fermier polonez nu va permite să fie tratat într-un asemenea hal, să fie batjocorit", a declarat Obszanski.

Imaginile de la televiziune au arătat cum tractoare de la periferia Varşoviei au fost oprite să intre, în timp ce fermierii au blocat drumurile în alte părţi ale ţării.

Premierul Tusk i-a invitat sâmbătă pe liderii fermierilor la discuţii.

Fermierii, care şi-au respectat promisiunea de a se întoarce în Varşovia după ce mii dintre ei au mărşăluit prin oraş cu o săptămână înainte, au fost susţinuţi de cel mai mare sindicat polonez NSZZ Solidarnosc, precum şi de vânători şi lucrători forestieri.

Tusk se confruntă cu un exerciţiu de echilibru delicat, încercând să răspundă preocupărilor fermierilor şi, în acelaşi timp, să îşi menţină sprijinul ferm pentru Kiev într-un an în care se confruntă atât cu alegeri locale, cât şi europene.

El a declarat că perturbările de pe piaţă nu au fost cauzate doar de importurile din Ucraina, ci şi de cele din Rusia şi aliatul său Belarus, iar luni a declarat că Polonia intenţionează să ceară UE să interzică importurile de produse agricole ruseşti şi belaruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.