Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, i-a avertizat pe miniştrii europeni de Externe cu privire la apariţia unui nou val migratoriu dinspre Libia şi nevoia de a lua acţiuni pentru a evita înrăutăţirea crizei din regiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţii şi activiştii s-au declarat îngrijoraţi de situaţia din Libia, care ar putea să ajungă într-un con de umbră în timp ce blocul comunitar se concetrează pe criza migranţilor şi pe obţinerea unui acord cu Turcia pentru a reduce fluxul migratoriu. Însă, acordul cu Turcia poate să ducă la apariţia unei noi rute migratorii, în special pentru că traficaţii de migranţi au un interes în a menţine vie afacerea prosperă.

O nouă sursă importantă pentru migranţi ar putea să devină Libia, unde aproape jumătate de milion de oameni sunt strămutaţi în interiorul ţării din cauza conflictului prelungit şi a insurgenţei militanţilor jihadişti.

”Sunt 450.000 de persoane strămutate în interiorul Libiei, care ar putea să devină noii candidaţi pentru migraţia spre Europa”, a precizat Mogherini.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a susţinut că blocul comunitar va depune eforturi pentru întărirea instituţiilor administrative şi a guvernului sprijinit de ONU, pentru ca acesta să activeze din Tripoli. În prezent, guvernul Libiei este în exil la Tunis.

Mogherini a precizat că va analiza toate soluţiile posibile pentru a lupta împotriva traficanţilor de migranţi din Libia. De asemenea, UE şi Statele Unite speră că vor fi pregătite pentru a acţiona cât mai repede dacă guvernul libian va cere ajutor internaţional.

Miniştrii europeni de Externe vor avea o întâlnire la 18 aprilie la Luxemburg pentru a discuta situaţia din Libia şi planurile lui Mogherini pentru a opri declanşarea unui nou flux migratoriu dinspre ţara nord-africană.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.