Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a declarat joi dimineaţă că britanicii vor pierde mai mult decât europenii ca urmare a deciziei de a părăsi blocul comunitar, avertizând în acelaşi timp cu privire la dificultatea negocierilor dintre Londra şi Bruxelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei vor trebui să-şi defiinţeze apartenenţa la o comunitate. Noi vom pierde un important stat membru. Lăsaţi-mă să vă spun că pentru mine toate statele membre sunt importante şi egale, pentru că o ţară poate să contribuie mai multe decât alta pe o anumită politică. Dar cred că prietenii noştri britanici vor pierde mai mult decât noi”, a declarat Mogheri la o întâlnire cu studenţii de la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Primele negocieri vor începe în iunie, dar doar după alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May.

”Este clar din tratatele noastre că este vorba de doi ani, doar doi ani de la începutul negocierilor, adică din martie. Nu putem să întârziem (n.r. calendarul). EU nu mă aştept că vom termina mai repede”, a completat şefa diplomaţiei UE.

China s-a arătat îngrijorată de retragerea britanicilor din blocul comunitar, care ar putea să ducă la instabilitate în UE - cel mai mare partener comercial al Beijingului.

”Uniunea Europeană va continua să reprezinte prima piaţă a lumii şi a doua economie, chiar şi după retragerea Regatului Unit”, a declarat Mogherini.

Theresa May a declanşat pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.