Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a promis, marţi, că "nu va avea milă” faţă de cei care îşi arată ostilitatea la adresa republicii islamice în demonstraţiile declanşate de la moartea Mahsei Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste demonstraţii, descrise în general drept „revolte” de către autorităţi, au început odată cu moartea, pe 16 septembrie, a acestei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, după arestarea ei la Teheran sub acuzaţia de încălcare a strictului cod vestimentar în vigoare în ţară pentru femei.

„Ipocriţii, monarhiştii, curentele contrarevoluţionare şi toţi cei care au fost afectaţi de revoluţie s-au alăturat demonstraţiilor”, a spus Raisi unei mulţimi adunate în faţa Universităţii din Teheran pentru un omagiu adus celor 200 de soldaţi ucişi în timpul războiului. Războiul Iran-Irak (1980-1988).

"Braţele naţiunii sunt deschise tuturor celor care au fost înşelaţi. Tinerii sunt copiii noştri", a spus el, dar "nu vom avea milă pentru elementele ostile".

Oficialii iranieni au dat vina pe „duşmanii” republicii islamice, precum Statele Unite şi alte ţări occidentale, pentru instigarea la proteste.

„Dacă credeţi că vă veţi atinge obiectivele răspândind zvonuri şi divizând societatea, vă înşelaţi”, a spus Raïssi pe acest subiect. „Vreţi să ne înşelaţi, dar noi vă cunoaştem şi ne cunoaştem şi neamul”.

Oficialii iranieni spun că sute de oameni au fost ucişi, inclusiv zeci de reprezentanţi ai personalului de securitate, în timp ce mii au fost arestaţi în cadrul protestelor în care femeile şi tinerii joacă un rol proeminent.

Apărătorii drepturilor omului din afara Iranului estimează că peste 450 de protestatari au fost ucişi.

Justiţia a anunţat până acum că a condamnat la moarte 11 persoane pentru rolul lor în proteste: două au fost deja executate şi două vor fi rejudecate.

Activiştii spun că alţi zeci  riscă pedeapsa cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.