Chipul lui a devenit instantaneu recunoscut în întreaga lume: un băieţel cu părul roşcat ţinând în mână o jucărie, un elefant roz, privind direct în cameră cu un zâmbet ştirb. Numele lui este Kfir Bibas şi este cel mai tânăr dintre cei 253 de ostatici luaţi în Gaza de Hamas şi de alte grupuri militante în timpul atacurilor teroriste împotriva Israelului din 7 octombrie. Joi, Kfir a împlinit un an, dacă este încă în viaţă, comentează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băieţelul a fost răpit din Kibbutz-ul Nir Oz din sudul Israelului alături de părinţii săi Yarden şi Shiri şi de fratele său, Ariel, în vârstă de patru ani.

Familia sa a organizat joi un eveniment la Tel Aviv, pentru a celebra ceea ce ei au numit „cea mai tristă zi de naştere din lume”.

O mulţime mare de oameni a umplut piaţa din centrul Tel Avivului, care a devenit cunoscută sub numele de „Plaza Ostaticilor”. Mulţi ţineau în mână baloane portocalii, referire la părul roşcat al lui Kfir. Un ecran mare afişa numărul de zile în care ostaticii au fost ţinuţi în Gaza a stat în apropiere - 103.

Un grup mai mic de prieteni şi rude ale familiei Bibas a organizat un eveniment la Nir Oz, marţi, marcând ziua de naştere a lui Kfir cu multe baloane şi un tort cu celebra fotografie a lui Kfir cu elefantul roz.

Aceeaşi imagine a fost prezentată de preşedintele israelian israelian Isaac Herzog, când a vorbit joi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Kfir Bibas nu este inamicul Hamas. Hamas nu are reguli”, a declarat Jimmy Miller, vărul familiei Bibas, miercuri pentru CNN.

„Ştii, orice regulă, chiar şi din Coran,.spune că nu poţi face rău copiilor… aşa că Hamas încalcă toate regulile islamului”, a adăugat el.

Nu este clar dacă Kfir şi familia lui sunt încă în viaţă. Cei doi băieţi şi mama lor nu au fost eliberaţi din Gaza în timpul armistiţiului temporar de la sfârşitul lunii noiembrie, în ciuda faptului că acordul convenit între Israel şi Hamas cerea ca toate femeile şi copiii să fie eliberaţi.

Forţele de Apărare Israelului (IDF) au declarat la acea vreme că credeau că familia este ţinută ostatică de alte grupări, şi nu de Hamas.

Cu toate acestea, mai târziu în acea săptămână, Hamas a spus, fără a furniza nicio dovadă, că Kfir, fratele său şi mama lui au fost ucişi într-un atac aerian israelian.

IDF a afirmat la acel moment că evaluează informaţiile. Întrebat joi dacă a existat vreo concluzie în acea investigaţie, un purtător de cuvânt a declarat pentru CNN: „IDF nu are niciun comentariu”.

La câteva zile după ce a afirmat că membrii familiei erau morţi,  Hamas a lansat un videoclip cu Yarden Bibas, tatăl lui Kfir, în care îl acuza pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru moartea soţiei şi a celor doi copii. Bibas părea să fie într-o suferinţă extremă în videoclip şi, foarte probabil, vorbea sub constrângere.

IDF a numit videoclipul un „act crud de teroare psihologică pe care Hamas îl foloseşte împotriva familiilor de ostatici”.

Israelul crede că 253 de ostatici au fost luaţi în Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. După eliberarea ostaticilor şi o operaăiune de salvare, Biroul Primului Ministru spune că 132 de ostatici au rămas în Gaza, dintre care 105 sunt în viaţă şi 27 au murit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.