Părinţii lui Mahsa Amini au respins un raport medical oficial, potrivit căruia moartea în detenţie a tinerei iraniene kurde nu a fost cauzată de ”lovituri”, anunţă joi avocatul familiei, citat de o publicaţie locală, în contextul în care Iranul este zguduit de proteste de la moartea tinerei, la 16 septembrie, reprimate sângeros, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mahsa Amini a murit la trei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice, care obligă femeile să poarte vălul în public.

La 7 octombrie, Organizaţia medicol-legală iraniană a anunţat, într-un raport, că ”moartea lui Mahsa Amini nu a fost cauzată de lovituri aplicate în cap şi unor organe vitale”.

Moartea are legătură cu ”o intervenţie chirurgicală la o tumoare cerebrală de la vârsta de opt ani”, se arată în acest raport, pubglicat de televiziunea de stat.

”Avocaţii au respins acest raport” într-o declaraţie la Autoritatea Judiciară, a declarat ziarului Etemad un avocat al părinţilor, Saleh Nikbakht.

Ei au cerut o ”reexaminare a cauzei decesului” şi au cerut justiţiei, în acest scop, ”să aleagă cinci specialişti (neurochirurgi şi cardiologi) dintr-o listă de zece medici întocmită de către părinţii lui Mahsa Amini, precizează el.

Apărarea este necesar să poată ”obţine clarificări cu privire la modul în care a fost realizată ancheta şi cu privire la rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea lui Mahsa şi în transferul către sediul Poliţiei Moravurilor, pentru a fi în măsură să apere drepturile părinţilor şi (...) să ridice incertitudini cu privire la cauza morţii”, declară avocatul Saleh Nikbakht.

La 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl tinerei, a dat asigurări agenţiei iraniene de presă Fars că fiica sa era într-o ”stare de sănătate perfectă”.

La sfârşitul lui septembrie, Nikbakht anunţa că familia a depus plângere împotriva poliţiştilor care au arestat-o pe tânără.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în manifestaţii de protest faţă de moartea lui Mahsa Amini.

Alte sute de persoane - inclusiv femei - au fost arestate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.