Părinţii lui Mahsa Amini au respins un raport medical oficial, potrivit căruia moartea în detenţie a tinerei iraniene kurde nu a fost cauzată de ”lovituri”, anunţă joi avocatul familiei, citat de o publicaţie locală, în contextul în care Iranul este zguduit de proteste de la moartea tinerei, la 16 septembrie, reprimate sângeros, relatează AFP.
Mahsa Amini a murit la trei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice, care obligă femeile să poarte vălul în public.
La 7 octombrie, Organizaţia medicol-legală iraniană a anunţat, într-un raport, că ”moartea lui Mahsa Amini nu a fost cauzată de lovituri aplicate în cap şi unor organe vitale”.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Moartea are legătură cu ”o intervenţie chirurgicală la o tumoare cerebrală de la vârsta de opt ani”, se arată în acest raport, pubglicat de televiziunea de stat.
”Avocaţii au respins acest raport” într-o declaraţie la Autoritatea Judiciară, a declarat ziarului Etemad un avocat al părinţilor, Saleh Nikbakht.
Ei au cerut o ”reexaminare a cauzei decesului” şi au cerut justiţiei, în acest scop, ”să aleagă cinci specialişti (neurochirurgi şi cardiologi) dintr-o listă de zece medici întocmită de către părinţii lui Mahsa Amini, precizează el.
Apărarea este necesar să poată ”obţine clarificări cu privire la modul în care a fost realizată ancheta şi cu privire la rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea lui Mahsa şi în transferul către sediul Poliţiei Moravurilor, pentru a fi în măsură să apere drepturile părinţilor şi (...) să ridice incertitudini cu privire la cauza morţii”, declară avocatul Saleh Nikbakht.
La 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl tinerei, a dat asigurări agenţiei iraniene de presă Fars că fiica sa era într-o ”stare de sănătate perfectă”.
La sfârşitul lui septembrie, Nikbakht anunţa că familia a depus plângere împotriva poliţiştilor care au arestat-o pe tânără.
Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în manifestaţii de protest faţă de moartea lui Mahsa Amini.
Alte sute de persoane - inclusiv femei - au fost arestate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...