Membrii familiei fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, care a fost condamnat pentru crime de război pentru rolul său în conflictul din Balcani din anii 1990, au dat în judecată, marţi, Departamentul Trezoreriei SUA pentru că au fost incluşi în continuare pe o listă de sancţiuni americane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soţia lui Karadzic, Ljiljana, fiul Aleksandar şi fiica Sonja au declarat, într-o plângere depusă la tribunalul federal din Washington, D.C., că Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei, care administrează sancţiunile americane, a întârziat în mod nejustificat decizia privind ridicarea sau nu a sancţiunilor împotriva lor.

Cei trei au fost sancţionaţi de guvernul american în 2003, după ce au fost suspectaţi că l-au ajutat pe Karadzic să se sustragă autorităţilor în timp ce acesta era acuzat de un tribunal al Naţiunilor Unite de acuzaţii legate de genocidul musulmanilor din Bosnia.

Familia a susţinut în proces că nu l-a ajutat pe Karadzic să evite arestarea.

Karadzic a fost arestat în 2008 şi ulterior condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica, din iulie 1995, a peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe bosniace.

Familia sa a declarat că a început să depună o petiţie la Departamentul Trezoreriei în 2020 pentru a fi eliminată de pe o listă de persoane sancţionate cunoscută sub numele de lista "Specially Designated Nationals". Includerea pe listă i-a costat oportunităţi de angajare, i-a împiedicat să deschidă conturi bancare şi le-a ataşat în mod nedrept un stigmat, potrivit procesului.

În ciuda a trei ani de conversaţii între OFAC şi avocatul familiei, Departamentul nu a luat încă o decizie cu privire la niciuna dintre cele trei cereri, potrivit plângerii.

"Este nedrept ca cineva să trebuiască să aştepte atât de mult timp înainte de a primi o decizie", a declarat avocatul familiei, Peter Robinson.

În proces s-a cerut instanţei să ordone OFAC să ia o decizie cu privire la cererile lor în termen de 30 de zile şi se solicită onorarii de avocat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.