Familia lui Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul de succes Hotel Rwanda, a anunţat, sâmbătă, în SUA, că dă în judecată autorităţile de la Kigali şi solicită despăgubiri cu 400 de milioane de dolari pentru presupusa răpire şi torturarea fostului manager de hotel, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Rusesabagina ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru "terorism" după un proces descris de rudele sale drept o "farsă plină de nereguli". "Plângerea susţine că guvernul Rwandei şi oficialii de rang înalt din Rwanda au conspirat pentru a facilita şi executa un complot elaborat pentru a-l atrage pe Paul Rusesabagina din casa lui din Texas în Rwanda, unde va fi torturat şi deţinut ilegal pentru tot restul vieţii sale”, au spus familia şi avocaţii săi într-un comunicat.

O copie a plângerii obţinute de AFP arată că a fost depusă la un tribunal de la Washington pe 22 februarie şi trimisă guvernului din Rwanda pe 8 martie. Familia şi avocaţii lui Paul Rusesabagina, care pretind despăgubiri de 400 de milioane de dolari (380 de milioane de euro), vor susţine miercuri o conferinţă de presă la Washington.

Plângerea vizează în mod specific guvernul ruandez, preşedintele Paul Kagame şi alte personalităţi, inclusiv fostul ministru al justiţiei şi şeful serviciilor de informaţii.

Paul Rusesabagina a devenit celebru prin filmul „Hotel Rwanda”, lansat în 2004, care povesteşte cum acest hutu moderat care conducea Hotelul Mille Collines din Kigali a salvat peste 1.000 de oameni în timpul genocidului din 1994.

Oponent de mai bine de 20 de ani lui Paul Kagame, pe care l-a acuzat de autoritarism şi că a alimentat sentimentul anti-hutu, Rusesabagina şi-a folosit faima de la Hollywood pentru a da un ecou global poziţiilor sale. Trăia din 1996 în exil în Statele Unite şi Belgia, înainte de a fi arestat la Kigali în august 2020 în circumstanţe tulburi, când a coborât dintr-un avion despre care credea că se îndrepta spre Burundi.

Familia sa a denunţat o "răpire” organizată de autorităţile din Rwanda, spunând că a fost ademenit de promisiunea unui loc de muncă în Burundi. „În schimb, a fost drogat şi dus în Rwanda, unde agenţii de securitate ai preşedintelui Paul Kagame l-au răpit cu forţa, l-au torturat şi l-au închis ilegal”, a spus ea.

Guvernul ruandez a recunoscut că a "facilitat călătoria" lui Rusesabagina la Kigali, dar a afirmat că arestarea sa a fost „legală” şi că „drepturile sale nu au fost niciodată încălcate”.

Paul Rusesabagina a fost condamnat în septembrie la 25 de ani de închisoare pentru că „a fondat şi a aparţinut” Frontului de Eliberare Naţională (FLN), un grup armat acuzat că a comis atacuri mortale în Rwanda în 2018 şi 2019. Curtea de Apel din Rwanda a confirmat la începutul lunii aprilie sentinţa opozantului în vârstă de 67 de ani, care este bolnav.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.