Uraganul Otis, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată coasta mexicană a Pacificului, s-a abătut miercuri dimineaţa devreme asupra staţiunii balneare Acapulco, distrugând clădiri şi infrastructuri vitale şi lăsând oraşul fără curent electric şi fără posibilitatea de a comunica, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile de pe reţelele sociale arată hoteluri distruse, tavane şi pereţi smulşi, geamuri sparte şi maşini parţial scufundate, în timp ce furtuna rară de categoria 5 a ajuns la ţărm în sudul statului Guerrero.

Otis s-a intensificat neaşteptat de repede în largul oceanului şi a lovit coasta cu rafale de vânt cu viteza de 266 km/h.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Holuri, terase, străzi şi balcoanele hotelurilor erau pline de moloz, iar ramuri de copaci rupţi au împânzit centrul oraşului Acapulco.

Liniile de telecomunicaţii doborâte şi pagubele provocate la infrastructură au lăsat locuitorii izolaţi de lumea exterioară.

Încă nu există informaţii despre eventuale victime, în condiţiile în care întreruperile de energie electrică au făcut dificilă evaluarea distrugerilor de către autorităţi. Unii oficiali şi-au exprimat în privat îngrijorarea că Otis este posibil să fi provocat pierderi de vieţi omeneşti.

O clientă a unui hotel din Acapulco a povestit cum s-a ascuns speriată într-un dulap în timp ce camera era devastată de forţa furtunii.

Imagini apărute pe reţelele sociale arată asistente medicale care evacuau pacienţii unui spital din camerele lor pentru a-i pune la adăpost.

Au fost raportate întreruperi de energie electrică în întregul stat Guerrero, afectând sute de mii de persoane, în timp ce zborurile spre şi dinspre Acapulco au fost suspendate, iar cursurile şcolare au fost anulate. Guvernul a declarat că aeroportul a suferit pagube importante, uraganul spărgând geamurile turnului de control.

Aeroportul din acest oraş de aproape 900.000 de locuitori rămâne închis până la noi ordine, neavând nici curent electric. Drumurile din apropiere sunt blocate din cauza uraganului Otis.

Principala autostradă care leagă Acapulco de Mexico City nu va fi deschisă complet până joi, a declarat guvernul, în timp ce a mobilizat armata pentru a ajuta la curăţarea mizeriei.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a pornit spre Acapulco cu maşina pentru a acorda sprijin, dar la un moment dat nu a mai putut înainta, din cauza blocării drumurilor.

Otis a ajuns la ţărm ca o furtună de categoria 5 - cel mai puternic nivel pe scara de vânt a uraganelor, Saffir-Simpson, care are cinci trepte - înainte de a slăbi rapid la categoria 4. Puterea sa a slăbit şi mai mult pe măsură ce se deplasa spre interior, Otis ajungând în cele din urmă la stadiul de furtună tropicală şi disipându-se ulterior deasupra munţilor din sudul Mexicului.

Autorităţile mexicane s-au declarat şocate de puterea lui Otis, întrucât iniţial se aşteptau ca acest front meteorologic să fie doar o furtună tropicală. Dar a crescut rapid în putere pe măsură ce se apropia de coastă.

Otis a atins coasta Pacificului la exact opt ani după uraganul Patricia, o furtună care a adus vânt cu viteza extraordinară de 322 km/h.

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a avertizat că riscul de ploi abundente în sud-vestul şi centrul Mexicului este prezent până joi, fiind posibile inundaţii potenţial letale şi alunecări de teren.

Autorităţile declaraseră anterior că Otis ar putea aduce până la 510 litri de ploaie pe metru pătrat în unele părţi ale statelor Guerrero şi Oaxaca, alunecări de teren, posibile distrugeri şi valuri şi curenţi care pun în pericol viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.