Facebook a respins o solicitare a campaniei lui Joe Biden de a retrage o reclamă video a campaniei pentru realegerea preşedintelui Donald Trump, în care fostul vicepreşedinte american este acuzat de corupţie pentru rolul său în politica faţă de Ucraina în timpul administraţiei Obama, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare obţinută de CNN, Facebook răspunde solicitării campaniei Biden afirmând că decizia se bazează pe credinţa fundamentală a Facebook în libera exprimare, respectarea procesului democratic şi convingerea că în democraţiile mature, cu o presă liberă, discursul politic este deja cel mai urmărit discurs”. Facebook a mai adăugat că nu trimite reclamele pentru a fi verificate de terţi.

Publicaţia New York Times a relatat prima oară despre scrisoarea Facebook.

Reclama video, care a fost publicată de campania Trump şi pe Twitter şi pe YouTube, îl acuză pe Biden că s-a folosit de puterea sa ca vicepreşedinte pentru a influenţa Ucraina în favoarea fiului său Hunter. Nu există dovezi referitoare la fapte ilegale comise de Joe şi Hunter Biden. CNN a refuzat să difuzeze reclama.

Campania Biden a răspuns scrisorii Facebook afirmând că decizia este ”inacceptabilă”. Purtătorul de cuvânt al campaniei, TJ Ducklo, a afirmat într-un comunicat că ”răspândirea de informaţii false pentru a influenţa opinia publică otrăveşte discursul  public şi ştirbeşte democraţia noastră”.

”Indiferent dacă provin de la Kremlin sau din Trump Tower, aceste minciuni şi teorii ale conspiraţiei riscă să submineze integritatea alegerilor în America. Este inacceptabil pentru orice companie de media să permită în mod conştient şi deliberat conţinutul înşelător pentru a corupe platforma sa”, a afirmat Ducklo.

Întrebat despre publicarea reclamei pe alte platforme de socializare, campania nu a exclus că va trimite scrisori similare.

Scrisoarea originală a campaniei Biden către Facebook, adresată fondatorului şi directorului general Mark Zuckerberg, directorului operaţional Sheryl Sandberg şi directorului pentru politici publice şi alegeri globale Katie Harbath, afirmă că operatorul reţelei de socializare ”este informată despre falsitatea absolută” a afirmaţiilor din reclama de campanie.

Campania Biden a scris că se aşteaptă ca Facebook să ”îşi exercite” dreptul legal” de a respinge sau bloca tentativele de a cumpăra publicitate de la Trump, Comitetul Naţional Republican sau de la orice aliat al campaniei Rrump care ”răspândeşte aceste minciuni”.

În ultimele trei luni, campania Trump a cheltuit aproximativ 5 milioane de dolari pentru promovare pe Facebook, în timp ce campania Biden a cheltuit doar peste 700.000 de dolari, potrivit datelor Facebook.

Scrisoarea din partea campaniei Biden a venit la câteva zile după ce Nick Clegg, fost vicepremier al Marii Britanii, în prezent vicepreşedinte al Facebook, a confirmat într-un discurs la Washington că Facebook nu va verifica veridicitatea reclamelor sau postărilor candidaţilor politici.

”Nu este rolul nostru să intervenim în discursul politic”, a spus acesta.

Comitetul Naţional Democrat a criticat Facebook săptămâna trecută, din cauza acestei politici. Directorul general al Comitetului Naţional Democrat, Seema Nanda, a declarat la CNN că Facebook permite lui Trump ”să înşele nestânjenit poporul american”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.