ExxonMobil, ana dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a prognozat cu exactitate încă din anii 1970 modul în care schimbările climatice vor determina creşterea temperaturii globale, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţii au analizat datele din documentele interne ale companiei şi au ajuns la concluzia că cercetările private ale ExxonMobil au prezis cu acurateţe modul în care arderea combustibililor fosili va încălzi planeta, deşi la nivel public compania a negat că ar exista vreo legătură şi nu a luat măsuri.

"Analiza noastră ne permite pentru prima dată să cuantificăm ce ştia Exxon, şi anume că arderea produselor lor pe bază de combustibili fosili urma să încălzească planeta cu aproximativ 0,2 grade Celsius în fiecare deceniu", a spus Geoffrey Supran, profesor asociat de ştiinţe şi politici de mediu la Universitatea din Miami, coautor al studiului.

Corporaţiile, inclusiv ExxonMobil, au câştigat miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili care eliberează emisii despre care oamenii de ştiinţă, guvernele şi ONU spun că provoacă încălzirea globală.

Constatările cercetătorilor sugerează că predicţiile ExxonMobil au fost adesea chiar mai exacte decât cele ale unor oameni de ştiinţă de talie mondială de la NASA. "Excelentul lor model generat pentru climă a fost cel puţin comparabil, din punct de vedere al performanţelor, cu cel al unuia dintre cei mai influenţi şi apreciaţi oameni de ştiinţă din domeniul climei din istoria modernă", a declarat profesorul Supran, comparând activitatea ExxonMobil cu cea a lui James Hansen de la NASA, care a tras un semnal de alarmă privind clima în 1988.

"Asta subliniază cu adevărat ipocrizia crudă a conducerii ExxonMobil, care ştia că propriii cercetători făceau această muncă de foarte bună calitate de generare a unor modele climatice şi avea acces la aceste informaţii privilegiate, în timp ce ne spuneau nouă, celorlalţi, că modelele climatice sunt nişte prostii", a comentat pentru BBC News Naomi Oreskes, profesor de istoria ştiinţei la Universitatea Harvard. Ea acuză ExxonMobil că "a indus în eroare cu bună ştiinţă" publicul şi guvernele. "Aveau la dispoziţie toate aceste informaţii, dar au spus lucruri foarte, foarte diferite în public", a explicat profesoara de la Harvard, coautoare a studiului.

Cercetarea, publicată în revista academică "Science", sugerează, de asemenea, că ExxonMobil a avut estimări rezonabile cu privire la modul în care ar trebui reduse emisiile pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice într-o lume încălzită cu 2 grade Celsius sau mai mult. De asemenea, cercetătorii companiei au respins în mod corect teoria potrivit căreia ar urma o eră glaciară, într-o perioadă în care alţi cercetători încă dezbăteau această perspectivă.

ExxonMobil neagă acuzaţiile. "Această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani şi, în fiecare caz, răspunsul nostru este acelaşi: cei care vorbesc despre faptul că «Exxon ştia» se înşeală în concluziile lor", a declarat compania pentru BBC News.

"ExxonMobil se angajează să facă parte din soluţia la schimbările climatice şi la riscurile pe care acestea le prezintă", a declarat un purtător de cuvânt. ExxonMobil a indicat şi o hotărâre judecătorească din 2019 din SUA care statuează: "Directorii şi angajaţii ExxonMobil s-au angajat în mod solidar să se achite cu rigurozitate de îndatoririle lor în cel mai cuprinzător şi meticulos mod posibil".

Investigaţii anterioare au scos la iveală documente ale Exxon care sugerau că firma a încercat să răspândească teorii care puneau la îndoială constatările ştiinţei. Un astfel de document intern stabilea "poziţia Exxon" de a "sublinia incertitudinea concluziilor ştiinţifice" privind efectul de seră.

Profesorii Oreskes şi Supran au efectuat cercetarea după ce, în 2015, jurnaliştii au descoperit dovezi care sugerau că ExxonMobil ştia despre schimbările climatice, dar au fost acuzaţi de ExxonMobil că au "selectat" adevărul.

Cei doi profesori au cules datele ştiinţifice din peste 100 de documente ale Exxon şi Exxon Mobil, publicate între 1977 şi 2014, pentru a calcula predicţiile lor privind creşterea temperaturii globale.

Descoperirea lor se adaugă la presiunea continuă asupra companiei cu privire la ceea ce ştia despre schimbările climatice. Militanţii susţin că aceasta a răspândit dezinformări pentru a-şi proteja interesele comerciale în domeniul combustibililor fosili şi au dat în judecată compania în mai multe instanţe din SUA.

În luna mai, un tribunal din Massachusetts, SUA, a decis că ExxonMobil trebuie să fie judecată pentru acuzaţiile de minciună cu privire la schimbările climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.