Grupurile extremiste hinduse cer restricţii privind purtarea hijab-ului în sălile de clasă din mai multe state indiene, după ce o instanţă a hotărât interzicerea vălului tradiţional islamic în statul Karnataka. Astfel, studenţii şi elevii musulmani care au protestat faţă de interdicţie sunt îngrijoraţi de aceste evoluţii, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul dat marţi de Înalta Curte din Karnataka, care susţine interzicerea hijab-ului impusă de stat în februarie, a fost salutată şi de înalţii miniştri federali din partidul naţionalist hindus, Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi. Potrivit lor, elevii ar trebui să evite să poarte haine religioase în clasă.

Nu există dispoziţii naţionale privind uniformele în India, iar statele permit, adesea, şcolilor să decidă ce ar trebui să poarte elevii lor.

”Suntem o naţiune hindusă şi nu vrem să vedem niciun fel de ţinută religioasă în institutele de învăţământ ale ţării. Salutăm verdictul instanţei şi dorim ca aceeaşi regulă să fie respectată în toată ţara”, a declarat Rishi Trivedi, preşedintele partidului Hindu MahaSabha.

Interdicţia din statul Karnataka, condus de BJP, a stârnit proteste din partea unor elevi şi părinţi musulmani, precum şi contraproteste ale elevilor hinduşi. Ei spun că este o altă modalitate de a marginaliza comunitatea musulmană, care reprezintă aproximativ 13% din cei populaţia de 1,35 miliarde, cu majoritate hindusă.

Liderii Vishva Hindu Parishad (VHP), o filială a RSS, organizaţia-mamă a BJP, au declarat că au cerut interzicerea hijab-ului în statul natal al premierului Modi, Gujarat, şi că vor scrie în curând celui mai populat stat al ţării, Uttar Pradesh. BJP este la putere în ambele state.

”Hijab-ul nu este permis în cadrul forţelor de apărare, poliţiei şi birourilor guvernamentale, atunci de ce se insistă asupra hijab-ului în şcoli şi facultăţi? Este o încercare de a spori tensiunile comunale”, a spus secretarul VHP din Gujarat, Ashok Raval.

Ministrul Educaţiei din Gujarat, Jitu Vaghani, a refuzat să ofere declaraţii. Un ministru de stat şi un birocrat, vorbind sub condiţia anonimatului, au spus că nu există un plan imediat de interzicere a hijab-ului în şcoli.

Oficialii din Uttar Pradesh, unde BJP a câştigat ultimele alegeri de stat, au refuzat să ofere declaraţii, spunând că o decizie va fi luată doar de următoarea administraţie, care ar trebui să fie instituită în următoarele zile.

Ayesha Hajeera Almas, care a contestat interdicţia instanţei din Karnataka şi acum ia în considerare să se adreseze celei mai înalte instanţe a ţării pentru anularea interdicţiei, a spus că există o teamă reală că interzicerea hijab-ului va deveni acum o lege naţională.

Tânăra a spus că nu a mai mers la şcoală de la sfârşitul lunii decembrie, după ce autorităţile le-au interzis fetelor musulmane să poarte hijab, înainte ca interdicţia să fie introdusă la nivel naţional la începutul lunii februarie.

”Din ce în ce mai mult, simţim că trăim într-o ţară în care cetăţenii săi nu sunt trataţi în mod egal. Lupt pentru mine, lupt pentru surorile mele, lupt pentru religia mea. Mi-e teamă ca vor fi schimbări de genul ăsta în toată ţara. Dar sper să nu se întâmple acest lucru”, a spus ea.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.