Familii ale ostaticilor ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza i-au cerut în Knesset (Parlament) ministrului israelian însărcinat cu Securitatea Naţională Itamar Ben-Gvir (extremă dreapta) să renunţe la un proiect de lege în vederea introducerii pedepsei cu moartea a ”teroriştilor”, de frică că o astfel de lege ar putea pune şi mai mult în pericol viaţa ostaticilor, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un proeict de lege cu privire la pedepsirea cu moartea a ”teroriştilor” a fost repus luni pe agendă, iar reprezentanţii familiilor ostaticilor s-au lovit de o extremă dreapta ”fără niciun Dumnezeu şi fără nicio lege”, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Comisia parlamentară a Securităţii Naţionale a fost teatrul unor ”scene îngreţoşătoare”, comentează ziarul.

Membrii ai familiilor ostaticilor Hamas au înfruntat reprezentanţi ai extremei drepte, adepta supremaţiei israeliene.

Deputaţi din cadrul partidelor Otzma Yehudit (Puterea Evreiască, extremă dreapta) şi Hatzionut Hadatit (Sionismul Religios, extremă dreapta), conduse de către Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Naţionale, şi Bezalel Smotrich, adjunctul ministrului Apărării însărcinat cu Cisiordania, ”n-au găsit altceva mai bun decât să promoveze din nou o propunere de lege care instituie pedeapsa cu moartea presupuşilor terorişti palestinieni”, scrie ziarul.

Acest proiect de lege, depus în martie de către deputata de extremă dreapta Limor Son Har-Melech de la Otzma Yehudit a fost respins imediat, atrunci, de către procurorul general Gali Baharav-Miara.

Reprezentanţii familiilor ostaticilor şi-au exprimat în Comisie ”frica că adoptarea unei asemenea legi pune în pericol viaţa ostaticilor israelieni”.

”Acest (proiect de) lege nu este în contradciţie cu obiectivul de a aduce ostaticii acasă. iar oricine încearcă să o prezinte drept o contradicţie reprezintă mai mult Hamasul dect israelul”, a acuzat el, anunţând o primă lectură a proiectului de lege în şedinţa plenară a Knessetului.

Potrivit ziarului The Times of Israel, şeful delegaţiei, Gil Dikman, vărul unuia dintre cei 240 de ostatici israelieni, a izbucnit în lacrimi şi i-a implorat pe Itamar Ben-Gvir, din cadrul Partidului Otzma Yehudit (Puterea Evreiască, extremă dreapta) şi pe preşesintele Comisiei. deputatul Zvika Fogel, tot din Otzma Yehudit, să nu continue audierea pe tema proiectului de lege respectiv.

”N-AVEM NEVOIE SĂ HRĂNIM ACESTE ANIMALE”

Hen Avigdori, din familia căruia Hamasul deţine mai mulţi ostatici, a fost cuprins de o furie aprigă.

”Poate că ar trebui să încezi  să mai vorbeşti despre uciderea unor arabi şi să încei să vorbeşti despre salvarea unor evrei”, i-a spus el deputatului Almog Cohen din cadrul Partidului Otzma Yehudit (extremă dreapta), bătând cu pumnul în masă.

”Nu aveţi monopolul durerii. Noi am îngropat peste 50 de prieteni (...). Prietenmul meu care a fost răpit se află în continuare la Gaza”, i-a replicat urlând Almog Cohen.

”Nu-mi spune mie că vrem să omorâm arabi. Pentru că ei ne-au omorât la 7 octombrie. Şi nu invers”, a adăugat el.

Alt reprezentant al familiilor ostaticilor, Udi Goren, i-a replicat, la rândul său, că ”dacă tatăl tău s-ar afla acum într-un tunel al Hamasului, crezi că discutarea pedepsei cu moartea a teroriştilor ar contribui la întoarcerea lui acasă?”.

După această altercaţie, deputatul de extremă dreapta a fost cuprins de o criză de tuse şi a fost transportat la spital.

Această altercaţie a provocat comentarii ironice pe Internet în rândul israelienilor.

Deputatul Zvika Fogel a susţinut ferm, la fel ca Almog Cohen, acest proiect de lege.

El a subliniat în deschiderea şedinţei că Israelul nu vrea să-i ţină pe ”teroriştii din Hamas la închisoare”.

”N-avem nevoie să hrănim aceste animnale”, a justificat el, potrivit The Times of Israel.

”Cred că Hamasul încearcă să vă exploateze, da. Şi nu o sugerez, o spun deschis”, i-a spus el sec unei rude a unui ostatic.

Itamar Ben Gvir l-a strâns în braţe pe Gil Dickmann, reprezentantul delegaţiei familiilor ostaticilor şi a postat pe X o imagine în care-l ţine în braţe şi mesajul ”chiar dacă familiile ostaticilor beneficiază de toată afecţiunea şi dragostea mea, o lege care să introducă pedeapsa cu moartea este necesară pentru a decuraja teroriştii”.

Gil Dickmann s-a declarat cu atât mai dezgustat, cu cât a încercat în zadar să-l împiedice pe Ben Gvir să-l ia în braţe.

El a declarat c ministrul de extremă dreapta se află la ”ani-lumină de suferinţele noastre” şi are o singură idee în cap - ”să facă un mizerabil număr de circ din sângele familiilor noastre şi a rudelor noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.