Doi bărbaţi originari din sudul extrem al Thailandei, o regiune devastată de o rebeliune separatistă, au fost arestaţi cu câteva ore înaintea unei serii de explozii care au avut loc vineri la Bangkok - în marja unui summit al miniştrilor de Externe din ţările memebre ale Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) -, suspectaţi de legături cu aceste atacuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul thailandez Prayut Chan-O-Cha a anunţat în faţa presei că au avut loc ”nouă explozii sau tentative de explozie”, în total, în capitala ţării.

Patru persoane au fost rănite uşor în aceste atacuri, în care bombe de tip ”ping-pong” - bombe artizanale care sar ca o minge de ping-pong - ar fi fost folosite şi ascunse ”în boscheţi la marginea drumului”, potrivit autorităţilor.

Motivaţiile din spatele acestor explozii sunt necunoscute, iar autorităţile au îndemnat la abţinere de la orice speculaţie.

Însă, cu câteva ore mai înainte, doi thailandezi, originari din sudul extrem, au fost arestaţi după descoperirea, vineri, a unui dispozitiv exploziv care nu a funcţionat. Acest incident ar avea legătură cu exploziile de vineri, porivit poliţiei, care nu a făcut alte precizări.

Este încă ”prea devreme” ca cei doi bărbaţi arestaţi să fie legaţi de rebeliunea din sudul extrem al ţării, potrivit şefului poliţiei naţionale Jakthip Chaijinda.

Începând din 2004, Thailanda, o ţară majoritar budistă, se confruntă cu o insurecţie separatistă în mai multe provincii majoritar musulmane de la frontiera cu malaysia. Conflictul s-a soldat cu aproape 7.000 de morţi, majoritatea civili.

Atentatele acestor rebeli separatişti au fost tot mai rare după lovitura de stat din 2014. În total, 218 persoane au fost ucise în 2018, faţă de aproape 900 în 2007, potrivit organizaţiei Deep South Watch.

Premierul thailandez a imputat bombele de vineri unor ”persoane rău intenţionate care incită la violenţă” cu scopul de a ”distruge pacea şi imaginea regatului”.

”Trebuie să ne demonstrăm efortul colectiv în lupta împotriva celor care au intenţia să facă rău ţării”, a îndemnat el pe reţele de socializare, îndemnând populaţia ”să nu intre în panică” şi ”să coopereze” cu autorităţile.

Exploziile au răsunat în apropiere de Turnul Mahanakorn, care aparţine grupului King Power, proprietarul clubului de fotbal britanic Leicester City, potrivit poliţiei. Specialişti în deminare au fost desfăşuraţi în apropierea acestui zgârie-nori.

Alte explozii au atins o zonă din apropierea complexului guvernamental.

”SĂ SEMENE CONFUZIE”

”Nu ştim încă numărul persoanelor implicate”, a declarat pentru presă vicepremierul Prawit Wongsuwon, adăugând că aceste atacuri au ”probabil ca scop să semene confuzie”.

Ele au avut loc în timp ce capitala thailandeză găzduieşte o reuniune a miniştrilor de Externe din ţările Asiei de Sud-Est, în prezenţa omologilor lor american, chinez şi rus.

Ele au avut loc cucâteva minute înaintea unui discurs, la ora locală 9.00 (5.00, ora României), al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, prezent la Bangkok cu scopul de a încerca să contracareze influenţa chineză în regiune.

Autorii acestor atentate ”încearcă să delegitimeze, discrediteze şi destabilizeze summitul thailandez şi să facă Thailanda de ruşine ca ţară gazdă”, a declarat pentru AFP Paul Chambers, un specialist în politică thailandeză la Universitatea din Naresuan (nord).

Aceste atacuri intervin, de asemenea, într-un context politic tensionat în Thailanda, la câteva săptămâni după ce şeful juntei militare a devenit premier al unui Guvern civil.

Alegerea sa, la începutul lui iunie, de către Parlament era practic asigurată, în contextul în care noua Constituţie, adoptată în 2017, acordă armatei atribuţia de a numi 250 de senatori.

Iar opziţia a denunţat numeroase fraude în timpul acestui scrutin, deplângând modul în care militarii au aranjat jocul.

În 2009, summitul liderilor Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Thailanda a fost anulat după pătrunderea în masă a unor manifestanţi din mişcarea ”cămăşile roşii” în hotelul în care avea loc reuniunea, la Pattaya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.