Experţii Naţiunilor Unite au avertizat joi dimineaţă că preşedintele ales Donald Trump ar putea să utilizeze mai multe scurtături legale pentru a retrage Statele Unite în maximum un an din acordul climatic de la Paris. Prezidenţiabilul republican a promis încă din timpul campaniei electorale că vrea să renunţe la orice acord climatic şi a negat vehement existenţa încălzirii globale, susţinând că interesele economice ale americanilor sunt mai importante, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mod normal, orice lider ar avea nevoie de o perioadă de patru ani pentru a putea să retragă o naţiune din acordul climatic de la Paris.

Donald Trump a susţinut că încălzirea globală este o farsă inventată de chinezi pentru a submina industria americană şi a precizta că va retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris. Peste 200 de naţiuni din întreaga lume au semnat acest acord climatic, care a intrat în vigoare începând cu 4 noiembrie 2016.

Acordul climatic îşi propune să reducă treptat în acest secol emisiile de gaze de seră şi să convingă statele lumii să renunţe la combustibilii fosili. Însă, acordul precizează în articolul 28 că fiecare stat care doreşte să se retragă trebuie să treacă printr-o perioadă de aşteptare de minimum patru ani.

În teorie, cea mai devreme dată în care ar putea americanii să se retragă din acordul climatic este 4 noiembrie 2020.

Însă Donald Trump ar putea să utilizeze un Convenţia Naţiunilor Unite pentru definirea Cadrului Încălzirii Globale, care a stat la baza redactării acordului de la Paris. Prin comparaţie cu acordul climatic, convenţia presupune o perioadă de aşteptare de doar un an pentru ca o naţiune să se retragă.

O asemenea scurtătură legală ar putea să fie controversată, în special pentru că fostul preşedinte George H.W. Bush este liderul american care a semnat în 1992 Convenţia Naţiunilor Unite pentru definirea Cadrului Încălzirii Globale.

De asemenea, o asemenea mişcare politică ar răci relaţiile bilaterale cu mai multe naţiuni ale lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.