Mai mulţi experţi ONU au cerut joi o încetare a focului umanitară în Gaza, afirmând că timpul se scurge pentru palestinienii din această zonă, iar ei se află într-un "risc grav de genocid", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele aproape patru săptămâni de bombardamente israeliene împotriva Fâşiei Gaza, ca represalii la atacurile mortale comise de militanţii Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, au ucis peste 9.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, susţin autorităţile sanitare din enclava condusă de Hamas. Israelul afirmă că îşi îndreaptă atacurile împotriva Hamas, nu împotriva civililor, şi acuză gruparea că îi foloseşte pe aceştia ca scut.

"Rămânem convinşi că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid", a declarat într-un comunicat grupul de experţi, format din şapte raportori speciali ai ONU. "Cerem o încetare umanitară a focului, pentru a ne asigura că ajutorul ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el", afirmă experţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Misiunea israeliană de la sediul ONU din Geneva a calificat comentariile drept "deplorabile şi profund îngrijorătoare" şi a acuzat Hamas pentru moartea civililor. "Războiul actual a fost adus asupra Israelului de către teroriştii Hamas care au comis un masacru pe 7 octombrie, măcelărind 1.400 de persoane şi răpind 243 de copii, bărbaţi şi femei", a punctat misiunea israeliană, referindu-se la cel mai grav atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

Curtea Penală Internaţională defineşte crima de genocid ca fiind intenţia specifică de a distruge total sau parţial un grup naţional, etnic, rasial sau religios prin uciderea membrilor săi sau prin alte mijloace, inclusiv prin impunerea de măsuri menite să împiedice naşterile sau prin transferul forţat de copii dintr-un grup în altul.

La 28 octombrie, Craig Mokhiber, înalt funcţionar al ONU pentru drepturile omului, care a demisionat, i-a scris Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Turk, spunând: "Asistăm la un genocid care se desfăşoară sub ochii noştri, iar Organizaţia pe care o servim pare neputincioasă în a-l opri".

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că plecarea la cerere a lui Mokhiber a intrat în vigoare săptămâna aceasta şi că opiniile sale sunt "personale" şi nu le reflectă pe cele ale Biroului.

Vorbind pentru Reuters după ce a fost emisă declaraţia experţilor, unul dintre semnatarii acesteia a spus că populaţia din Gaza a fost privată de "cele mai elementare bunuri pentru a trăi".

"Folosim termenul de risc de genocid deoarece procesul care este (în curs) este absolut nediscriminatoriu, afectând, în acest caz, peste 2 milioane de persoane", a explicat Pedro Arrojo Agudo, raportor special pentru drepturile omului la apă potabilă şi canalizare. "Şi, în acest sens, cred că ne confruntăm cu un risc de genocid, efectiv", a adăugat el.

Livrările de ajutoare către Gaza au fost întrerupte de când Israelul a început să bombardeze enclava dens populată, organizaţiile umanitare spunând că ceea ce a reuşit să intre până la urmă în Gaza nu vine nici pe departe în întâmpinarea nevoilor pe care le au oamenilor de acolo.

"Situaţia din Gaza a atins un punct catastrofal", au declarat experţii ONU, adăugând că locuitorii din Gaza au rămas cu apă, medicamente, combustibil şi bunuri esenţiale puţine, în timp ce se confruntă cu pericole pentru sănătate.

De asemenea, experţii au arătat cu degetul spre aliaţii Israelului, despre care au spus că "poartă responsabilitatea şi trebuie să acţioneze acum pentru a împiedica cursul dezastruos al acţiunilor sale".

"Facem apel la Israel şi la aliaţii săi să accepte o încetare imediată a focului", au declarat experţii ONU. "Suntem în criză de timp", au insistat ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.