Reprezentanţii executivului şi legislativului uzbek au confirmat vineri seara moartea preşedintelui Islam Karimov, după o zi de speculaţii cu privire la decesul liderului care a deţinut în ultimii 26 ani frâiele puterii din fosta republică socialistă central-asiatică. De asemenea, preşedintele Vladimir Putin şi-a transmis condoleanţele şi a anunţat prezenţa unei delegaţii ruse condusă de premierul Dimitri Medvedev la înmormântarea liderului uzbek, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Islam Karimov va fi înmormântat sâmbătă în localitatea uzbekă Samarkand, pentru a respecta tradiţiile musulmane.

Premierul Şavkat Mirzioiev a fost desemnat drept liderul comisiei însărcinată cu organizarea funeraliilor de stat din localitatea natală a fostului preşedinte Karimov. 

Analiştii îl consideră pe premierul uzbek drept favorit pentru preluarea puterii. Însă preşedinţia interimară a fost preluată de către Nigmatilla Iuldaşev, care îndeplineşete funcţia de preşedinte a Senatului din Uzbekistan.

Preşedintele Karimov, în vârstă de 78 de ani, a suferit un atac vascular cerebral în timpul weekend-ului, iar fiica acestuia a anunţat la începutul săptămânii că este în stare stabilă şi se recuperează la terapie intensivă. 

Însă, publicaţiile de opoziţie au început să speculeze moartea preşedintelui uzbek de luni, pentru ca informaţile să fie întârite la miercuri de relatări legate de pregătirea oraşului natal al acestuia pentru organizarea unor funeralii de stat.

Jurnaliştii Reuters au anunţat vineri dimineaţă, citând trei surse diplomatice uzbeke, că Islam Karimov a decedat la Taşkent ca urmare a atacului cerebral suferit. Însă, executivul uzbek a întârziat să confirme informaţia, chiar şi după ce premierul turc, Binali Yildirim, şi-a transmis condoleanţele.

”Preşedintele uzbek Islam Karimov a murit. Dumnezeu să-l ierte. Republica Turcă împarte durerea şi tristeţea cu poporul uzbek”, a declarat Yildirim într-un interviu televizat.

De asemenea, preşedintele georgian Georgi Margvelashvili şi-a transmis condoleanţele poporului uzbek pentru moartea neconfirmată a liderului Islam Karimov, care a fost adeseori acuzat de organizaţiile umanitare pentru reprimarea opoziţiei şi conducerea unei adevărate dictaturi în ţara central-asiatică.

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac şi totodată o ţară cu zăcăminte bogate de aur şi gaze naturale - cu o mână de fier începând din 1989, mai întâi ca lider comunist, iar apoi ca preşedinte, după implozia URSS în 1991.

Pretendenţii cei mai credibili la succesiunea lui Islam Karimov sunt în realitate premierul său Şavkat Mirzioiev şi vicepremierul Rustam Azimov.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.