Un oficial ungar în domeniul culturii, Szilard Demeter, îl compară pe miliardarul George Soros cu Adolf Hitler, într-un articol privind disputa Ungariei şi Poloniei cu Uniunea Europeană (UE) în problema statului de drept, antrenând imediat un val de condamnări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Europa a devenit camera de gazare a lui George Soros (...) George Soros este Fuehrerul liberal”, iar polonezii şi ungarii ”sunt noii evrei”, scrie el în acest articol publicat sâmbătă pe site-ul proguvernamental de ştiri Origo.hu.

Soros şi aliaţi săi ”vizează să-i excludă pe polonezi şi pe ungari din ultima comunitate politică în care încă avem drepturi”, consideră acest scriitor în vârstă de 44 de ani, numit în 2018 director al prestigiosului Muzeu Literar, iar în 2019 Comisar al Culturii.

Israelul, organizaţii evreieşti şi grupăuri în memoria Holocaustului au condamnat imediat această comparaţie.

”Respingem orice folosire şi abuz a memoriei Holocaustului indiferent de scop”, subliniază într-un comuicat Ambasada Israelului la Budapesta.

”Este de neconceput să se lege cel mai rău criminal din Istoria omenirii sau cei care l-au comis de o dezbatere politică contemporană, atât de important este” Holocaustul, subliniază ambasada.

Cea mai mare organizaţie evreiască din Ungaria - Mazsihisz - subliniază că o asemenea ”relativizare a Holocaustului este incompatibilă cu politica toleranţei zero a Guvernului (ungar) în lupta împotriva antisemitismului”.

”CRIMINAL ECONOMIC”

Ungaria şi Polonia se opun ca Bruxellesul să condiţioneze accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Cele două ţări au propus o soluţie, după ce au blocat bugetul şi planul european de salvare post-covid în două etape.

Mai întâi, ”să pună la dispoziţie fondurile necesare cât mai rapid”, iar apoi ”să se stabilească dacă trebuie să existe o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Europei”.

Criticate cu regularitate de către Bruxelles din cauza unor reforme prin care sunt acuzate că subminează valorile democratice, Budapesta şi Varşovia s-au opus prin veto bugetului plurianual al UE şi planului relansării economice a Uniunii după pandemia covid-19.

Premierul ungar Viktor Orban denunţă un ”şantaj” al unor ţări care se opun migraţiei şi l-a catalogat recent pe George Soros drept un ”criminal economic” şi drept ”una dintre cele mai corupte persoane din lume”.

Miliardarul american, în vârstă de 90 de ani, s-a născut în Ungaria şi este un supravieâuitor al Holocaustului.

El este ţinta regulată a lui Viktor Orban, care îi reproşează faptul că încurajează migraţia şi complotează împotriva Guvernului său prin intermediul ONG-urilor pe care le finanţează.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.