Eurodeputata LREM Nathalie Loiseau s-a declarat luni în favoarea primirii în Franţa a avertizorului de integritate american Edward Snowden, care ”a adus un serviciu umanităţii”, şi i-a cerut sâmbătă lui Emmanuel Macron să-i acorde azil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Absolut”, a răspuns, la France Inter, fostul cap de listă al majorităţii prezidenţiale în alegerile europene, atunci când a fost întrebată dacă este în favoarea acestei primiri.

Ea a precizat, însă, că Oficiul Protecţiei Regugiaşilor (Ofpra), ”o agenţie total independentă”, este cea care va analiza o nouă cerere de azil a lui Snowden.

”Edward Snowden este cineva care a făcut serivicii umanităţii, este cineva care ne-a arătat, cu probe în susţinere, că exista un sistem de supraveghere extraordinar de vast, care lucra cu întreprinderi ce acceptau să-i dea date pe la spatele utilizatorilor lor”, a explicat ea.

”Mulţumim Edward Snowden!”, a lansat ea.

”Eu aş fi foarte fericită ca el să fie în Europa”, a adăugat ea, subliniind că ”nicio ţară europeană nu i-a dat azil lui Snowden, ne aflăm într-un decalaj complet faţă de valorile pe care le purtăm”.

”Nu vrem ca Franţa să devină ca aceste ţări pe care nu le iubiţi. Cel mai trist în povestea asta este că singurul loc în care un avertizor de integritate american are posibilitatea să vorbească nu este Europa, ci aici (în Rusia)”, declară Edward Snowden într-un interviu acordat France Inter, dezvăluit sâmbătă şi difuzat integral luni.

”Eu am cerut azil în Franţa în 2013, în timpul (fostului preşedinte francez) François Hollande. Evident, mi-ar plăcea mult ca Emmanuel Macron să-mi acorde dreptul de azil”, adaugă Edward Snowden, care a cerut protecţia a peste 20 de ţări, între care Franţa şi Germania, o cerere ce i-a fost refuzată dintr-un motiv sau altul.

Edward Snowden îşi publică la 17 septembrie memoriile, simultan, în aproximativ 20 de ţări, între care Statele Unite, Franţa, Germania, Regatul Unit, Brazilia sau Taiwan.

Angajat al agenţiei americane de informaţii NSA şi devenit un avertizor de integritate, Edward Snowden a dezvăluit în 2013 existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor pe Internet.

El s-a refugiat în 2013 în Rusia, care i-a înnoit permisul de şedere până în 2020.

Statele Unite l-au inculpat de spionaj şi furt de secrete de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.