Judecătorul belgian anticorupţie Michel Claise, însărcinat cu dosarul ”Qatargate”, a ridicat joi supravegherea cu brăţară electronică a eurodeputatei grecoaice Eva Kaili - implicată într-un vast scandal de corupţie în Parlamentul European (PE) -. la Bruxelles, declară un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eva Kaili, arestată în decembrie, în capitala belgiană, într-un val de percheziţii, a fost eliberată din închisoare la jumătatea lui aprilie, însă a fost plasată sub arest la domiciliu, şi obligată să poarte o braţără electronică.

Această măsură ”nu mai este necesară în continuarea anchetei”, iar ea a fost eliberată sub control judiciar, precizează acest purtător de cuvânt, Eric Van Duyse.

Alţi doi suspecţi în acest dosar de corupţie în Parlamentul European au beneficiat luna aceasta de o ridicare a acestei măsuri de supraveghere la domiciliu.

Este vorba despre eurodeputatul belgian Marc Tarabella care, la fel ca Eva Kaili, îşi clamează nevinovăţia, şi despre Francesco Giorgi, partenerul alesei elene, un fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri.

Pier Antonio Panzeri, un fost eurodeputat italian (2004-2019), care se află în centrul dosarului, poartă în continuare o brăţară electronică - o modalitate a arestului preventiv în Belgia.

În acest scandal de corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului au fost inculpaţi cel puţin şase suspecţi, bănuiţi de particiare la o organizaţie criminală şi spălare de bani.

Scandalul a izbucnit în decembrie, când anchetatori belgieni au confiscat, în cadrul unor percheziţii la Bruxelles - la domiciliile lui Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri - suma de 1,5 milioane de euro în bancnote mici, în valize sau saci.

Judecătorul de instrucţie însărcinat cu ancheta, Michel Claise, bănuieşte că s-au făcut plăţi în numerar în schimbul unor decizii sau luării unor poziţii politice favorabile Qatarului şi Marocului în Parlamentul European, acuzaţii pe care Doha şi Rabatul le neagă ferm.

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, era o vicepreşedintă a Parlamentului European înainte de izbucnirea scandalului.

La fel ca Marc Tarabella, ea era membră a grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), din care a fost dată afară.

Modalităţile controlului judiciar al grecoaicei nu au fost precizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.