Unităţi militare turceşti au pornit spre Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţională de la Tripoli, care este recunoscut la nivel internaţional, a afirmat duminică preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat CNN Turk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan a mai spus că Turcia va mai trimite în Libia şi personal militar de rang înalt.

Parlamentul din Turcia a votat joi, în unanimitate, in proiect de lege care permite desfăşurarea de trupe în Libia, creând condiţiile pentru extinderea cooperării dintre Ankara şi Tripoli.

Preşedintele Tayyip Erdogan, al cărui partid şi aliaţi naţionalişti deţin majoritatea în Parlament, a declarat anterior că Turcia va desfăşura trupe în Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţionale, recunoscut internaţional, al premierului Fayez al-Serra.

În luna noiembrie, Guvernul libian a solicitat sprijinul Turciei pentru a respinge ofensiva forţelor generalului Khalifa Haftar în estul ţării, care sunt susţinute de Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Ankara şi guvernul libian au semnat două acorduri separate, în luna noiembrie, unul în domeniul securităţii şi cooperării militare şi un altul privind graniţele maritime în estul Mediteranei, ceea ce a nemulţumit statele Grecia, Israel, Egipt şi Cipru.

Aproape imediat după vot, Ministerul de Externe din Egipt a anunţat condamnarea cu tărie a deciziei Parlamentului şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă urgent.

Ankara a trimis deja echipamente militare guvernului de la Tripoli, în pofida unei embargou al armelor instituit de Naţiunile Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.