Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a consolidat în ultimele zile măsurile în vederea opririi noului coronavirus, care se răspândeşte rapid în Turcia, însă refuzul său de a impune o izolare generală cu scopul de a nu paraliza economia este tot mai criticat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul turc a luat foarte devreme măsuri - precum închiderea şcolilor şi spaţiilor culturale sau suspendarea zborurilor cu ţări afectate. Aceste măsuri au fost consolidate treptat, printr-o izolare a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani sau în vârstă de până în 20 de ani ori prin plasarea în carantină a zeci de localităţi.

Recep Tayyip Erdogan a folosit tot felul de pârghii, în afară de izolarea generală, însă repertoriul i se epuizează.

Turcia - care înregistra marţi în mod oficial peste 34.000 de contaminări şi 725 de morţi - este a noua cea mai afectată ţară de pandemia SARS Cov-2.

Însă factorul alarmat este răspândirea epidemiei în Turcia - care a înregistrat oficial primul caz la 11 martie -, în contextul în care ţara înregistrează una dintre cele mai rapide rate de răspândire a covid-19 din lume.

Numărul cazurilor s-a dublat în mai puţin de o săptămână - de la 7.400 la 28 martie, bilanţul a crescut la 15.000 la 1 aprilie şi a depăşit 30.000 luni, potrivit datelor oficiale.

Ministrul Sănătăţii Fahrettin Koca a vrut să ofere asigurări marţi şi a anunţat că gradul ocupării unităţilor de terapie intensivă este de aproximativ 60%.

Însă, în contextul în care numărul victimelor ”explodează”, numeroase voci îndeamnă de-acum la urmarea exemplului Italiei sau Franţei şi impunerea unei izolări generale a populaţiei.

”Trebuie absolut ca fiecare să rămână acasă, trebuie ca acest lucru să fie obligatoriu”, a declarat pentru AFP un medic care tratează pacienţi la terapie intensivă într-un spital de la Istanbul.

”Primim zilnic tot mai mulţi pacienţi. În curând vom ajunge la limita capacităţii noastre”, avertizează acest medic - care a cerut să rămână anonim, de frica represaliilor.

Majoritatea partidelor de opoziţie, sindicatelor şi medicilor au îndemnat, la rândul lor, Guvernul să interzică oamenilor să iasă.

”Va fi imposibil să controlăm această epidemie dacă milioane de persoane (...) ies să se ducă la muncă”, a subliniat marţi preşedintele Uniunii Medicilor din Turcia (TTB) Sinan Adiyaman, citat de presa tucă.

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu a îndemnat, într-un interviu acordat AFP spătămâna trecută, la impunerea unei izolări generale în capitala economică a ţării, în care se înregistrează peste jumătate din cazurile de covid-19.

”Chiar dacă iese doar 15% din populaţie, ajungem repede la două milioane de persoane (...). Asta ridică un potenţial risc grav”, a avertizat el.

Recep Tayyip Erdogan a refuzat până în prezent să decreteze o izolare, îndemnând mai degrabă populaţia ”să se plaseze voluntar în carantină”, pentru a nu opri complet o economie aflată în plină convalescenţă după ani de criză.

El aprecia săptămâna trecută că Turcia este ”obligată să facă în aşa fel încât rotiţele (economiei) să continue să se învârtă, indiferent de circumstanţe”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.