Preşedinţii rus, iranian şi turc s-au angajat, într-un summit la Ankara, să coopereze în vederea ajungerii la un ”armistiţiu durabil” în Siria, unde cele trei ţări s-au impus drept principalii actori ai jocului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin şi Hassan Rohani s-au întâlnit miercuri pentru a încerca să avanseze către o soluţionare a războiului care devastează Siria, în timp ce Statele Unite seamănă îndoiala cu privire la o retragerea a trupelor lor.

Casa Albă a apreciat miercuri că ”misiunea militară” vizând eradicarea grupării Statul Islamic (SI) în Siria se apropie de sfârşit, dar nu a oferit vreun indiciu cu privire la un eventual calendar al retragerii trupelor americane.

Apreciind că SI este ”aproape complet distrus”, Executivul american subliniază că Statele Unite şi partenerii lor rămân hotărâţi ”să elimine mica prezenţă SI în Siria care (...) nu a fost eradicată încă”.

”Vom continua schimburi cu aliaţii şi prietenii noştri cu privire la viitor”, se adaugă într-un comunicat care nu evocă niciun moment o retragere a trupelor, invocată în mai multe rânduri, în ultimele zile, de preşedintele Donald Trump.

Într-un comunicat publicat la finalul summitului de la Ankara, Ergogan Putin şi Rohani şi-au ”reafirmat hotărârea de a coopera activ în Siria în vederea ajungerii la un armistiţiu durabil între beligeranţi”.

Ei şi-au subliniat, de asemenea, voinţa de a-şi ”accelera eforturile cu scopul de a asigura calmul pe teren,  a proteja civilii în zonele de dezescaladare şi a facilita un acces rapid a ajutoarelor umanitare în aceste zone”.

”NIMENI NU FACE NIMIC”

Moscova şi Teheranul, care susţin Damascul, şi Ankara, care susţine rebeli sirieni, sunt mediatorii procesului de la Astana, ce a permis instituirea unor ”zone de dezescaladare” vizând să reducă confruntări în Siria.

Într-o conferinţă de presă, la finalul summitului, Putin a denunţat o lipsă de acţiune din partea comunităţii internaţionale în vederea găsirii unei soluţii la conflictul sirian. ”Nimeni nu face practic nimic, în afară de Iran, Turcia şi Rusia”, a tunat el.

”Noi vedem mici livrări de ajutoare umanitare din partea ONU, dar asta hotărât nu ajunge”, a adăugat el.

Erdogan a pus accentul asupra operaţiunilor militare ale Turciei în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), considerate teroriste de către Ankara, dar aliate ale Washingtonului în lupta împotriva SI.

”Nu ne vom opri înainte să terminăm de securizat aceste regiuni, mai ales la Minbej”, a spus el, referindu-se la un oraş strategic în nordul Siriei în care militari americani sunt staţionaţi alături de YPG.

Rohani, a cărui ţară îl susţine activ pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, a spus că ”viitorul Siriei (le aparţine) sirienilor”.

DIVERGENŢE

În pofida cooperării pe care au legat-o, căutarea Turciei, Rusiei şi Iranului a unei soluţii la conflictul sirian, soldat cu peste 350.000 de morţi în şapte ani, se loveşte de faptul că interesele lor sunt contradictorii şi de divergenţe cu privire la soarta lui al-Assad.

Un semn al acestor divergenţe este faptul că Rohani a apreciat, în discursul său, că oraşul Afrin, smuls de Ankara de la YPG luna trecută, ”ar trebui să fie transferat sub controlul armatei siriene”.

Ultima întâlnire între cei trei lideri în dosarul sirian a avut loc pe 22 noiembrie, la Soci, şi a condus la organizarea unui ”Congres Naţional Sirian” în staţiunea balneară rusă de la Marea Neagră care s-a soldat cu un eşec răsunător.

Un al treilea summit - a cărui dată rămâne de stabilit - va avea loc la Tehean, potrivit comunicatului publicat la Ankara.

Cu ajutorul Moscovei şi Teheranului, regimul lui al-Assad a reuşit să recucerească peste jumătate din teritoriul sirian.

În cealaltă tabără, Ankara i-a ajutat pe rebeli care-i susţin cauza să preia controlul asupra unor părţi largi din teritoriul situat în nordul ţării, în urma unei ofensive turce vizând YPG.

Însă soarta provinciei rebele Idleb. în nord-vestul Siriei ar putea să pună cooperarea între Ankara, Moscova şi Teheran la încercare, mai ales dacă regimul hotărăşte să o atace.

Această regiune, care este dominată în prezent de jihadişti din fosta aripă siriană a Al-Qaida, este o ”zonă de dezescaladare” în care Turcia a instalat mai multe posturi de observaţie.

”Tensiunile ruso-turce vor apărea din nou atunci când coaliţia proregim se va concentra din nou asupra provinciei Idleb”, anticipează Elizabeth Teoman, o analistă la Institute for Study of War (ISW).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.