Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni o eventuală lansare a unei ”operaţiuni terestre” în Siria - la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după mai multe tiruri de rachetă în Turcia din Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată doar la operaţiune aeriană”, a tunat şeful statului turc în faţa unor jurnalişti care-l însoţeau la întoarecea din Qatar, unde a asistat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal.

Această serie de raiduri aeriene - soldată duminică cu 30 de morţi în Siria - a fost declanşată de represalii faţă de atentatul în care au fost ucise şase persoane, la 13 noiembrie, la Istanbul, atribuit de către Ankara ”teroriştilor” kurzi.

”Unităţile competente, Ministerul nostru al Apărării şi Statul nostru Major vor decidee împreună puterea care trebuie să fie angajată de către forţele noastre terestre”, anunţă Erdogan.

Preşedintele turc precizează că consultări în acest sens sunt ”în curs”.

”Noi am avertizxat deja că îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a tunat el.

Duminică seara şi luni dimineaţa, tiruri de rachetă din Siria au atins frontiera şi teritoriul turce şi s-au soldat în total cu trei morţi şi aproximativ15 răniţi.

Operaţiunea ”Gheara Sabiei” (”Sword Claw”) - lansată împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Apărării Poporului (YPG) - ”a fost efectiată cu 70 de avioane şi drone”, a detaliat preşedintele turc.

”Ei au intrat 140 de kilometri în nordul Irakului şi 20 de kilometri în nordul Siriei”, a precizat el.

Erdogan dă asigurări că nu a purtat ”nicio discuţie” cu preşedintele american Joe Biden sau cu omologul său rus Vladimir Putin despre Operaţiunea ”Gheara Sabiei”.

Statele Unite susţin YPG, în nord-edstul Siriei, împotriva jihadiştilor din gruparea jihafistă Statul Islamic (SI), iar Rusia susţine miliţii pro-Assad în aceeaşi regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.