Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat, luni, ”politica provocatoare” şi ”jocul periculos” al Atenei în Marea Egee după ce Grecia a desfăşurat vehicule blindate pe două insule, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a afirmat liderul turc.

Ankara a denunţat, duminică, desfăşurarea vehiculelor blindate pe insula Samos - cea mai apropiată de Turcia, situată la 1,3 km distanţă - şi insula Lesbos, aflată la 15 km de coasta turcească.

”Este un joc periculos pentru poporul grec, care este folosit ca o marionetă”, a precizat Erdogan, pentru care această ”acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze pe greci mai mult decât pe noi (n.r. turcii)”.

”Aceşti paşi greşiţi nu fac decât să împingă Grecia înapoi în noroi”, a mai denunţat el, avertizând că ”va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” pentru a apăra Turcia.

Pentru Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din NATO, ”aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să ajungă la nivelul Turciei”.

Ministerul turc de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa ”încălcări” ale statutului insulelor din Marea Egee.

Potrivit Agenţiei oficiale Anadolu, reprezentantului Greciei ”a fost solicitat să pună capăt încălcărilor din insule şi să le restabilească statutul non-militar”.

De asemenea, Statele Unite au primit ”o notă de protest”, în care ”Turcia cerea respectarea statutului insulelor din estul Mării Egee” şi îndemna Washingtonul ”să ia măsuri pentru a preveni folosirea armelor americane în zonă”.

După o scurtă mediere în martie, tensiunea a crescut constant între cei doi vecini în ultimele luni.

La mijlocul lunii septembrie, Erdogan a acuzat Grecia - şi ea membră a NATO - că ”ocupa” insulele din Marea Egee, care au ajuns sub controlul Greciei după căderea Imperiului Otoman, dar pe care nu pot fi staţionaţi soldaţi greci.

El a avertizat că armata turcă ar putea ”să vină peste noapte” şi ”să facă ceea ce este necesar” pentru a impune acest statut. În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara sa este ”gata să facă faţă” oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.