Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus plângere în justiţia turcă, vineri, împotriva directorului săptămânalului francez Le Point care, pe prima pagină a ultimului număr, îl cataloghează drept ”eradicator” al kurzilor din Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul lui Erdogan, Hüseyin Aydin, a depus o plângere la biroul procurorului general al Ankarei cu privire la ”insultarea şefului statului”, potrivit agenţiei turce de ştiri Anadolu, de stat.

Această plângere, în care se denunţă o atingere la adresa ”onoarei şi demnităţii” preşedintelui turc, il vizează pe directorul revistei, Etienne Gernelle, şi pe redactorul-şef al rubricii internaţionale Romain Gubert.

Le Pont îl acuză pe Erdogan pe prima pagină de ”epurarea etnică” a kurzilor din Siria, în cadrul unei ofensive lansate în nord-estul Siriei la 9 octombrie, care a înfuriat Guvernul turc.

Joi, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a atacat pe Twitter ”Franţa care a colonizat numeroase ţări africane (...), care a masacrat mii de persoane şi a practicat comerţul cu sclavi”.

Turcia reproşează cu regularitate ţărilor şi presei occidentale faptul că-i prezintă operaţiunea ”Izvorul păcii” în Siria ca pe un ”război împotriva kurzilor”.

Ankara susţine că ofensiva sa, suspendată de săptămâna trecută, vizează doar miliţia Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care o cataloghează drept ”teroristă”, dar care este susţinută de Occident în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Aceasta nu este prima oară când Le Point îi înfurie pe liderii turci.

Anul trecut, săptămânalul l-a catalogat pe Erdogan drept ”dictator”, provocând o avlanşă de proteste la Ankara.

Turcia este acuzată cu regularitate de ONG-uri de faptul că aduce atingere libertăţii presei şi libertăţii de exprimare.

În urma alegerii lui Erdogan preşedinte, în 2014, câteva mii de persoane au fost inculpate în Turcia cu privire la ”insultarea şefului statului”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.