Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră ”inacceptabile” declaraţiile despre NATO ale omologului său francez Emmanuel Macron, care a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică se află în stare de ”moarte cerebrală” şi a deplâns atitudinea Turciei în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan este ”foarte dezamăgit” de declaraiile Franţei cu privire la NATO, a declarat Donald Trump în Biroul Oval.

”Cred că preşedintele (turc) într-adevăr nu a apreciat (...) şi cred că mulţi alţi oameni au avut aceeaşi reacţie”, a continuat el.

”INacceptabil”, a adăugat simplu preşedintele turc, aşezat alături de Trump şi ale cărui declaraţii erau traduse de către un interpret.

”Nu aveţi nicio coordonare a deciziei startegice a Statelor Unite cu parteneriii din NATO şi asistăm la o agresiune a altui partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc”, declara în urmă cu o săptămână, pentru revista The Economist, şeful statului francez, referindu-se la intervenţia militară a Turciei în Siria.

”Ceea ce s-a întâmplat este o problemă enormă pentru NATO”, adăuga Macron, întrebându-se despre viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care unul dintre ei este atacat.

”Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul luibashar al-Assad decide să replice Turciei, oare ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală”, declara el.

Cu o lună înainte de summitul care marchează 70 de ani de la înfiinţatrea NATO, declaraţiile lui Emmanuel Macro au provocat o undă de şoc şi au relansat dezbaterea pe tema viitorului şi obiectivelor strategice ale blocului militar occidental, criticat deja, în ami multe rânduri de către Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.