Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat marţi Uniunea Europeană (UE), din cauză că a participat la un summit cu lideri arabi în Egipt, la doar câteva zile după executarea a nouă condamnaţi la moarte în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Puteţi să mai vorbiţi de democraţie în ţările Uniuniunii Europene (UE) care tocmai au particopat la (un summit) cu (preşedintele egiptean Abdel Fattah) el-Sisi care a pus să fie executaţi nouă tineri săptămâna trecută?”, a declarat Erdogan.

”Nu este posibil să înţelegi aşa ceva. UE nu este sinceră”, a tunat preşedintele turc într-un discurs pe care l-a susţinut la Giresun (nord). ”Istoria îşi va aminti acest lucru”.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a denunţat anerior ”ipocrizia” UE, după ce a participat la acest summit ce avut loc duminică şi luni la Sharm el-Sheikh, în estul Egiptului.

”Faptul că liderii UE stau alături de (el-)Sisi chiar după execuţia a nouă tineri (...) înseamnă standarde duble, ipocrizie”, a declarat Cavusoglu presei la Ankara.

”Din contră, ei spun că dacă Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea, vor face una şi alta”, a adăugat el. ”Acum, când ne uităm la liderii europeni, nu mai există valori, ci doar interese”, a continuat ministrul turc.

Nouă bărbaţi au fost executaţi prin spânzurare, miercuri, în Egipt, după ce au fost condamnaţi la moarte în asasinarea procurorului egiptean general la Cairo, în 2015. Acest atac nu a fost revendicat, însă poliţia a anunţat că a arestat membri ai mişcării Fraţii Musulmani, o organizaţie clasificată drept ”teroristă” de Cairo.

Relaţiile între Turcia şi Egipt sunt aproape inexistente de la destituirea, în 2013, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, care provine din rândul Fraţilor Musulmani şi un aliat al preşedinelui Erdogan, de către armata egipteană, condusă la acea vreme de către generalul el-Sisi.

Erdogan, care îlcataloghează pe actualul preşedinte egiptean drept un ”pucist”, declara sâmbătă că ”nu poate accepta” execuţiile de săptămâna trecută, denunţând ”un sistem autoritar, chiar totalitar”.

Şeful statului turc a evocat în mai multe rânduri,în ultimii ani, o reintroducere a pedepsei cu maortea, abolită în cadrul procesului de aderare a Turciei la UE, aflat într-un punct mort de ani de zile. Însă o asemenea măsură ar închide Turciei uşile UE.

”CULTURI DIFERITE”

Abdel Fattah el-Sisi a apărat pedeapsa capitală, luni, în cursul summitului UE-Liga Arabă, la Sharm el-Sheikh, declarând că cele două regiuni au ”două culturi diferite”, relatează Reuters.

Organizaţii de apărarea drepturilor omului denunţă o creştere puternică a numărului execuţiilor în Egipt, inclusiv cea a celor nouă tineri, în legătură cu asasinarea procurorului egiptean general Hisham Barakat. Autorităţie egiptene resping acuzaţii potrivit cărora bărbaţii ar fi mărturisit sub tortură.

”Avem două culturi diferite”, a declarat el-Sisi. ”Prioritatea în Europa este realizarea şi menţinerea bunăstării populaţiei. Prioritatea noastră este să ne protejăm ţările şi să le apărărm să nu se prăbuşească, de distrugere şi de ruină, aşa cum se poate constata în numeroase ţări în jur”, a adăugat el.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat că problema drepturilor omului a fost ridicată în mai multe rânduri în cursul unor întâlniri bilaterale organizate în timpul summitului de două zile.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a insistat, la rândul său, ca subiectul să fie menţionat în declaraţia finală a reuniunii.

”Sunt absolut convins (...) că, în acest context foarte special, dialogul este întotdeauna mai bun decât confruntarea”, a spus Tusk, alături de el-Sisi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.