Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri, pe Twitter, începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), oaia neagră a Ankarei, susţinută însă de către ţări occidentale, relatează AFP. Turcia a efectuat miercuri ”atacuri aeriene” în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia, a anunţat un ONG. Cel puţin doi civili au fost ucişi în raidurile aeriene lansate de Turcia, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS). Potrivit agenţiei Anatolia, şase rachete trase de la Qamishli, din Siria, au căzut în centrul Nusaybin, un oraş din Turcia situat la frontiera dintre cele două ţări. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat miercuri Turcia la ”reţinere” în operaţiunea sa în Siria şi ”să nu compromită succesele realizate” împotriva Statului Islamic (SI), iar europenii au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ofensivei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin l-a îndemnat pe Erdogan ”să se gândescă bine” înainte să lanseze ofensiva în Siria
CITEȘTE ȘI NATO îndeamnă Turcia la reţinere în operaţiunea din Siria; europenii cer o reunine a Consiliului de Securitate al ONU; val de condamnări

UPDATE 19:25 - Şase rachete trase din Siria ating un oraş turc de frontieră

Şase rachete trase de la Qamishli, din Siria, au căzut în centrul Nusaybin, un oraş din Turcia situat la frontiera dintre cele două ţări, potrivit agenţiei Anatolia, care nu face alte precizări, relatează Reuters.

Armata turcă a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva forţelor kurde, care i-au dislocat din regiune pe jihadiştii din STatul Islamic (SI).

Foto: Turkish Defense Ministry)
Foto: Turkish Defense Ministry)

UPDATE 19:10 - Cel puţin doi civili ucişi şi doi răniţi în bombardamente intensive turce în Siria

Cel puţin doi civili au fost ucişi miercuri în raiduri aeriene lansate de Turcia în mai multe sectoare din nordul Siriei, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă, relatează AFP.

”Bombardamente intensive” au avut loc la Tal Abyad, Ras al-Ain şi Qamishli, au anunţat pe Twitter FDS.

 

 

”Doi civili au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi în bombardamente turce asupra satului Misharrafa”, precizează această coaliţie dominată de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Turcia a lansat miercuri după-amiaza o ofensivă în nordul Siriei împotriva YPG, considerate ”teroriste” de Ankara din cauza legăturii acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o gherilă pe teritoriul turc.

Cel puţin ”25 de avioane turce au survolat oraşele şi localităţile de la frontieră”, au anunţat pe Twitter FDS, vârful de lance al luptei împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, susţinute de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

”Cerem Statelor Unite şi coaliţiei (antijihadiste) să instaureze o zonă de excludere aeriană, pentru a pune capăt atacurilor”, au reclamat anterior FDS.

”Civililor de la frontieră”, la Kobane, Tal Abyad, Ras al-Ain, Qameshli, Derek şi Dirbassiye ”le este frică şi a început un val de deplasări”, potrivit FDS.

UPDATE 17:50 - Un corespondent AFP a auzit o explozie puternică în regioubne, a văzut ridicându-se fum la frontieră şi a anunţat că avioane survolau sectorul.

Potrivit corespondentului AFP, tiruri de artilerie aveau loc continuu împotriva oraşului Ras al-Ain, care au determinat civili să fugă după ce şi-au luat unele lucruri cu ei pe motociclete, cu maşini iar unii pe jos.

”Raiduri aeriene” şi tiruri de artilerie au vizat oraşul Ras al-Ain şi împrejurumile acestuia, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

UPDATE 17:42 - Atacuri aeriene şi tiruri de artilerie turce în nordul Siriei, în apropiere de frontieră

Turcia a efectuat miercuri ”atacuri aeriene” în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia, a anunţat un ONG, la puţin timp după ce Ankara a anunţat lansarea ofensivei sale împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă, relatează AFP.

În această regiune, un corespondent AFP a auzit o explozie puternică, a văzut ridicându-se fum la frontieră şi a anunţat că avioane survolau sectorul.

Tiruri de artilerie turcă au vizat, de asemenea, mai multe sate din regiunea Tal Abyad, situat la rândul său la frontiera cu Turcia, potrivit Observatorului.

 

 

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia intenţionează ca mai întâi să preia controlul asupra unei fâşii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 30 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.

”Avioanele de război turce au început să efectueze atacuri aeriene asupra unor zone civile. Există o panică puternică în rândul oamenilor”, a anunţat la rţndul său Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi din care fac parte YPG şi care este suţinută de Statele Unite.

 

UPDATE 17:26 - Putin l-a îndemnat pe Erdogan ”să se gândescă bine” înainte să lanseze ofensiva în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat miercuri pe omologul său turc ”să se gândească bine” înainte să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, relatează AFP.

”Putin şi-a îndemnat partenerii turci să se gândească bine la situaţie şi să evite să aducă atingere eforturilor comune vizând să rezolve criza siriană”, se arată în acest comunicat, publicat în urma unei convorbiri la telefon între cei doi preşedinţi.

Erdogan anunţă începutul Operaţiunii ”Izvorul Păcii” împotriva kurzilor în nordul Siriei
 
”Forţele armate turce şi Armara Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan pe Twitter.

Această operaţiune vizează, afirmă el, ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” şi are ca obiectiv să implementeze o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei.

”Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a adăugat el.

Această ofensivă, pe care Turcia ameninţa să o lanseze de mai multe luni, este a treia pe care Ankara o efectuează în Siria din 2016.

Preşedintele american Donald Trump a părut să dea undă verde duminică acestei operaţiuni, după care a revenit asupra declaraţiilor pe care le-a făcut şi a dat asigurări că Statele Unite ”nu i-au abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a SI.

Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe aceşti combatanţi kurzi drept o grupare ”teroristă” şi o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.