Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis, în mesajul de Anul Nou, că poporul turc a dus în ultimii ani un nou ”război de eliberare”, iar naţiunea este ”sub un atac major”. De asemenea, liderul turc a vorbit şi despre lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, susţinând că este vorba de o tentativă de invadare a istoriei Republicii, transmite Hurryiet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Turcia a dus în ultimii ani un nou război de eliberare. Unitatea noastră naţională, integritatea teritorială, instituţiile noastre, economia, politica externă, şi pe scurt toate elementele care ne reprezintă ca naţiune sunt sub atac major”, a explicat preşedintele Erdogan.

Liderul turc a adus aminte de lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, care a dus la lansarea unei campanii guvernamentale uriaşe de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă. Ankara l-a acuzat în repetate rânduri pe clericul islamist Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat împotriva lui Erdogan.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor. De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.

Occidentul a criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Însă, autorităţile susţin că dimensiunea campaniei guvernamentale este justificată, având în vedere pericolul reprezentat de gulenişti pentru democraţie.

”Tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie a reprezentat fără nicio îndoială cel mai josnic act terorist şi o încercare de invadare a istoriei Republicii. Turcia a reuşit însă cu cei 79 de milioane de cetăţeni să întoarcă acest dezastru într-un nou început şi într-o nouă rezistenţă prin poziţia dură la adresa puciştilor”, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc a precizat că lupta împotriva mişcării guleniste va fi una de lungă durată, care cere ”atenţie absolută”.

Recep Erdogan a vorbit şi despre numeroasele atentate teroriste care au zguduit naţiunea turcă în ultimul an, revendicate atât de jihadiştii Statului Islamic, cât şi de militanţii kurzi de la PKK. Însă, preşedintele a explicat că deşi mulţi cetăţeni şi poliţişti şi-au pierdut viaţa în atentate, naţiunea intră într-un nou an cu ”noi speranţe şi aşteptări”.

”Nu doar ţara noastră, dar întreaga regiune şi lume trece prin aceeaşi durere a intrării într-o nouă eră. Dacă supravieţuim prin această perioadă de tranziţie cu putere, dacă putem să continuăm să mergem înainte cu ambiţie, atunci un viitor luminos ne aşteaptă”, a explicat liderul de la Ankara.

Erdogan a vorbit şi despre campania militară din nordul Siriei.

”Graniţele noastre sunt curăţate de toate organizaţiile teroriste, inclusiv de ISIS, PYD şi YPG”, a susţinut preşedintele Turciei.

De asemenea, acesta a lăudat dezvoltarea economiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.