Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că sentinţa cu închisoarea pe viaţă a filantropului Osman Kavala, acuzat că a încercat să răstoarne guvernul preşedintelui în exerciţiu în 2013, a arătat că instanţele din Turcia sunt independente. De asemenea, Erdogan l-a comparat pe Kavala cu miliardarul George Soros, pe motiv că este ”coordonatorul din culise” al protestelor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - care a cerut eliberarea lui Kavala fără o condamnare - precum şi aliaţii occidentali ai Ankarei, sunt nevoiţi să respecte verdictul instanţei, a declarat preşedintele turc Erdogan.

După ce a fost arestat fără condamnare timp de 4 ani şi jumătate, Kavala a fost condamnat, luni, la închisoare pe viaţă fără liberare condiţionată, deoarece ar fi organizat şi finanţat proteste împotriva guvernului la nivel naţional în 2013.

Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse de 18 ani. Toţi au negat acuzaţiile. Ei spun că protestele au izbucnit spontan şi au fost protejate de drepturi constituţionale, negând că le-au organizat.

Aliaţii occidentali ai Turciei, activiştii pentru drepturile omului şi CEDO susţin că decizia de luni a fost motivată politic şi menită să intimideze opozanţii lui Erdogan. De asemenea, partidele de opoziţie au criticat verdictul instanţei.

Criticii spun că instanţele turceşti sunt sub influenţa lui Erdogan şi a partidului său AK (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării).

Erdogan a respins încă o dată aceste acuzaţii miercuri.

”Sistemul nostru juridic şi-a dovedit independenţa în faţa şantajului celor din afara Turciei şi al purtătorilor lor de cuvânt”, a spus el.

De asemenea, Erdogan l-a vizat personal pe Kavala, comparându-l cu miliardarul George Soros, invocând că este ”coordonatorul din culise” al protestelor.

”Sentinţa care vizează o persoană a deranjat anumite cercuri. Acest bărbat (n.r. Kavala) a fost Soros al Turciei şi coordonatorul din culise al evenimentelor de la Gezi”, a spus el.

Activiştii pentru drepturile omului precizează că scopul cazului a fost incriminarea pentru aşa-numitele proteste Gezi şi crearea percepţiei că au fost finanţate de puteri străine.

Turcia riscă suspendarea din cadrul Consiliului Europei.

Aliaţii occidentali ai Turciei au cerut în mod repetat eliberarea lui Kavala, determinându-l pe Erdogan să ameninţe cu expulzarea a 10 ambasadori anul trecut.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.