Reluăm în formă corectă ştirea referitoare la incidentul în care a fost implicat marţi, cu ocazia Zilei Victoriei, ambasadorul Rusiei la Varşovia. Iniţial, surse media au relatat că a fost stropit cu vopsea, distribuind imagini de la un incident care a avut loc cu un an în urmă, cu aceeaşi ocazie, marţi el fiind doar împiedicat să depună o coroană de flori la memorialul soldaţilor sovietici:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost împiedicat marţi de protestatari să depună o coroană de flori la cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, iar diplomatul a fost nevoit să renunţe şi să plece de la eveniment, după ce cu un an în urmă, la acelaşi eveniment, el fusese stropit cu vopsea roşie:

Anul acesta, activiştii ucraineni şi pro-ucraineni nu i-au permis ambasadorului rus să depună flori la monumentul soldaţilor Armatei Roşii din capitala Poloniei.

Potrivit Radio Europa Liberă, câteva sute de oameni îl aşteptau pe ambasador la cimitirul din Varşovia, unde se află memorialul. Oamenii l-au înconjurat de ambasador, şi pe cei care-l însoţeau, şi nu le-au permis să meargă la memorial. De asemenea, a fost amplasată o instalaţie care denunţa invazia rusă în Ucraina şi care amintea de crimele de război comise de armata rusă în această ţară.

Oamenii care strigau „Rusişti” l-au înconjurat pe ambasador şi pe cei care îl însoţeau şi i-au împiedicat să se apropie de memorial. Au urmat încăierări şi în cele din urmă ambasadorul a fost forţat să plece, dar a spus că ar putea încerca să se întoarcă mai târziu şi să depună totuşi o coroană de flori.

Anul trecut, ambasadorul rus a fost stropit cu vopsea roşie pe 9 mai - tot pentru a protesta faţă de invazia rusă în Ucraina, reaminteşte Radio Europa Liberă. „Nici măcar nu ştiu cum să numesc asta. Este un fel de sălbăticie, care nu are nimic în comun cu regulile de comportament civilizat, pe care partenerii noştri occidentali, inclusiv polonezii, iubesc să ne înveţe atât de mult... Toate acestea puteau fi prevăzute, poliţia a apărut în cele din urmă, dar după ce s-a desfăşurat această bacanală. (...) Ne-au stricat sărbătoarea noastră sfântă, Ziua Victoriei", a comentat atunci ambasadorul rus, care a precizat că nu a fost rănit, după ce a fost stropit cu vopsea roşie pe faţă.

Mai mult de un milion de cetăţeni ucraineni au venit în Polonia după începerea războiului, fugind de lupte. Autorităţile ţării au adoptat o poziţie dură faţă de acţiunile Moscovei. Atât autorităţile poloneze, cât şi numeroşi activişti civici susţin că reprezentanţii ruşi folosesc Ziua Victoriei ca o scuză pentru a justifica actuala agresiune rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.