Prezidenţiabilii francezi se pregătesc luni să participe la două mitinguri electorale uriaşe în metropola Paris, în timp ce sindicaliştii au anunţat că vor ieşi în stradă la demonstraţiile tradiţionale organizate de Ziua Muncii, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu 15 ani, aproximativ 1,3 milioane de francezi au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a protesta faţă de preşedintele Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, care urma să se înfrunte în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu Jacques Chirac.

Atunci, 400.000 de persoane au ieşit în stradă la demonstraţiile sprijinite de sindicalişti doar în metropola Paris.

Acea demonstraţie de forţă din partea sindicaliştilor şi a protestatarilor a fost esenţială pentru victoria înregistrată de Jacques Chirac împotriva lui Jean-Marie Le Pen.

Însă, sindicatele sunt în acest moment mult mai divizate între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, care a reuşit să construiască o imagine mai prezentabilă şi moderată a Frontului Naţional.

Reprezentanţii CFDT şi UNSA le-au cerut sindicaliştilor să voteze duminică pentru candidatul En Marche.

În vreme ce alte trei sindicate stângiste au cerut organizarea de demonstraţii împotriva viziunii politice a lui Marine Le Pen, precum şi a opoziţiei sale faţă de imigraţia din Franţa. Însă, aceste sindicate nu au mers atât de departe încât să-i susţină candidatura lui Emmanuel Macron. 

Pentru mulţi stângişti, candidatul de centru-stânga are o abordare economică mult prea liberală.

Marine Le Pen a încercat să capete sprijin politic pe baza îngrijorărilor exprimate de sindicalişti, susţinând că contracandidatul ei va transforma ţara într-un ”pustiu, o cameră de comerţ unde există doar consumatori şi producători”.

Alţi protestatari au pus bazele mişcării ”Frontul Social” pentru a-i bloca pe ambii candidaţi din al doilea tur al cursei pentru Elysee.

Liderul CGT, Philippe Martinez, a susţinut că este împotriva unei asemenea abordări, pentru că Macron ”nu este acelaşi lucru” ca Le Pen.

”Frontul Naţional este o formaţiune rasistă şi xenofobă, care este împotriva femeilor şi a muncitorilor, pentru că este în acelaşi timp un partid al liberalismului economic”, a declarat liderul sindicalist de la CGT.

Marine Le Pen a acuzat în schimb sindicatele că nu apără ”interesele muncitorilor şi au grijă doar de propriile interese”.

”Este uimitor să văd că CGT le cere sindicaliştilor să voteze pentru Macron, cel care-i va slăbi pe muncitori”, a declarat preşedinta Frontului Naţional.

Macron este favorit pentru a deveni cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării şi conduce cu 20% în sondaje, deşi a pierdut puţin sprijin electoral în ultima săptămână de campanie, în special din cauza unui sabotaj orchestrat de Le Pen la o fabrică din localitatea Amiens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.