Preşedintele francez Emmanuel Macron ”îşi schimbă” oferta de ajustare a reformei pensionării pentru a atrage alegătorii de partea sa, dar îşi va îndeplini, totuşi, planurile dacă va fi reales, a declarat, marţi, liderul partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta, fostul FN) din Franţa, Jordan Bardella. ”Probabil îşi dă seama că este o politică socială brutală şi nemaiauzită”, a afirmat Bardella, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron a declarat, luni, că este pregătit să-şi reajusteze reforma planificată a pensiilor, care se află în centrul campaniei sale electorale.

”Sunt gata să schimb programul şi să spun că nu trebuie neapărat să aplicăm o reformă până în 2030 dacă simt că oamenii sunt prea îngrijoraţi”, a spus Macron, adăugând că este pregătit să ”deschidă uşa” şi să crească vârsta de pensionare la 64 de ani, în loc de 65 de ani, care reprezintă propunerea sa actuală.

”Probabil îşi dă seama că este o politică socială brutală şi nemaiauzită”, a declarat Bardella, un aliat al lui Marine Le Pen, candidat la preşedinţie, pentru televiziunea France 2, adăugând că încă crede că Macron va creşte vârsta de pensionare la 65 de ani.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, un aliat al lui Macron, a declarat pentru postul CNews că Macron nu şi-a schimbat planurile privind reforma pensiilor şi este încă ”pe deplin hotărât” să pună în aplicare reforma.

”Vom respecta vârsta (minimă) de 65 de ani, dar vor exista opţiuni pentru a discuta detalii”, a spus Le Maire.

Manuel Bompard, şeful de campanie al candidatului de extremă stânga, Jean-Luc Melenchon, ajuns pe locul al treilea în primul tur, nu a fost de acord cu propunerile vârstei de pensionare ale lui Macron sau Le Pen.

”Îi transmit lui Macron: dacă vrea cu adevărat să facă apel la alegătorii noştri... trebuie să îşi ia un angajament clar”, a spus Manuel Bompard.

Bompard a subliniat posibilitatea menţionată de Macron de a organiza un referendum naţional privind vârsta minimă de pensionare.

Un sondaj Ipsos-Sopra Steria citat de Public Senat a precizat că 23% dintre electorii care l-au votat pe Melenchon l-ar sprijini în prezent pe Macron, 15% pe Le Pen, iar restul de 62% nu au decis încă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.