Preşedintele francez Emmanuel Macron, a numit-o, luni, pe Elisabeth Borne în funcţia de premier al ţării, potrivit unui comunicat de presă emis de Palatul Elysée. Ea este a doua femeie care ocupă această funcţie în ultimii treizeci de ani, după ce Edith Cresson a fost prim-ministrul Franţei pentru o scurtă perioadă în 1991-1992, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elisabeth Borne a fost în trecut directoarea autorităţii de transport autonome din Paris (RATP), prefect al regiunii Poitou-Charentes şi s-a alăturat şefului statului în 2017. În timpul mandatului prezidenţial al lui Macron, ea a ocupat succesiv funcţiile de ministrul Transporturilor, Ministrul Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi al Energiei şi al Muncii.

”Ea întruchipează mai bine decât oricine majoritatea transformărilor majore ale mandatului de cinci ani”, notează o sursă apropiată preşedintelui Emmanuel Macron.

Predecesorul lui Borne, Jean Castex, şi-a înaintat demisia preşedintelui luni după-amiază, la Palatul Elysée, evocând într-o scrisoare ”foarte simplă şi clasică”, ”o nouă eră care se deschide”, potrivit cotidianului francez Le Parisien.

Fostul premier francez se retrage departe de viaţa politică, faţă de care intenţionează să ”facă un pas înapoi.”.

”Mă voi întoarce în Pirineii mei”, afirmă Castex.

Castex va realiza transferul de putere cu noul şef al Guvernului, Borne urmând să alcătuiască de comun acord cu şeful statului executivul până la alegerile legislative din iunie anul viitor. Rezultatul alegerilor poate determina o schimbare la nivelul executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.