Emiratele Arabe Unite sunt pregătite să faciliteze eforturile de pace dintre Israel şi palestinieni, a declarat liderul de facto al statului din Golf, prinţul moştenitor şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul a făcut afirmaţia într-o discuţie telefonică cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a cărui ţară a intermediat armistiţiul convenit vineri de Israel şi palestinieni, cu sprijinul Statelor Unite.

Emiratele Arabe, care anul trecută au normalizat relaţiile cu Israelul, ”sunt pregătite să lucreze cu toate părţile pentru a menţine încetarea focului şi a explora noi modalităţi de reducere a escaladării şi asigurarea păcii”, a afirmat şeicul Mohammed, citat de agenţia de presă WAM.

Prinţul moştenitor a subliniat însă necesitatea ”unor eforturi suplimentare, în special din partea liderilor israelieni şi palestinieni”.

Acordurile de normalizare a relaţiilor diplomatice cu Israelul, semnate anul trecut de Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, urmate de Sudan şi Maroc, au fost denunţate de palestinieni ca o renunţare la o poziţie unitară în baza căreia statele arabe ar face pace numai în cadrul unei soluţii cu două state, pentru care negocierile au fost blocate de ani de zile.

Emiratele Arabe Unite, care nu au încredere în grupurile politice islamiste precum Hamas, au declarat că ”acordurile lui Abraham” vor aduce în cele din urmă beneficii palestinienilor.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef al-Otaiba, a declarat luna trecută că stabilirea unor canale formale în baza acordurilor ar permite statului din Golf să joace un rol diplomatic similar în conflictul israeliano-palestinian cu Egiptul şi Iordania, care au acorduri de pace cu Israelul.

Egiptul şi Qatarul, care are legături cu Hamas, au condus eforturile regionale pentru încetarea focului, care a încheiat 11 zile de lupte în care bombardamentele aeriene israeliene în Gaza au ucis 232 de palestinieni, iar atacurile palestiniene cu rachete au omorât 12 persoane în Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.