Elysée a publicat luni pe site ”Charta transparenţei referitoare la statutul soţiei şefului statului”, care precizează rolul, temele de acţiune şi mijloacele atribuite lui Brigitte Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este vorba despre un statut juridic, ci de un angajament, care este valabil doar pentru Brigitte Macron şi doar pe durata mandatului lui Emmanuel Macron. El nu va fi constrângător pentru succesorii săi şi nici pentru soţiile/soţii lor”, a declarat pentru AFP anturajul lui Brigitte Macron.

Este pentru prima oară în istoria Republicii a V-a când un text stabileşte negru pe alb rolul şi mijloacele soţiei preşedintelui, până acum informale şi adesea opace. Acest text a fost stabilit ”de către preşedinţie, cu avalul lui Brigitte şi Emmanuel Macron", adaugă aceeaşi sursă.

El răspunde în parte promisiunii din campanie a lui Emmanuel Macron de a pune capăt ”unei ipocrizii franceze” prin crearea unui statut juridic al soţiei preşedintelui. Însă nu merge până la a fi o lege sau un decret, după ce o petiţie împotriva unui statut oficial a adunat, în această vară, peste 300.000 de semnături.

Charta îi recunoaşte în principal un ”rol de reprezentare” alături de preşedinte, în special la reuniunile internaţionale, şi îi stabileşte un ”rol de supervizare” a recepţiilor la Elysée.

Ea poate, de asemenea, ”să participe la acţiuni naţionale şi internaţionale, create împreună cu alte soţii de şefi de stat, în special în lupta împotriva modificărilor climatice sau violenţelor cărora le sunt supuşi femeile şi copiii”.

De asemenea, ea ”răspunde solicitărilor” şi ”susţine, prin patronajul sau prezenţa sa, manifestaţii cu caracter caritativ, cultural sau social sau care contribuie la strălucirea internaţională a Franţei”.

”Doamna Brigitte Macron va fi de asemenea însărcinată să menţină o legătură continuă de ascultare şi relaţii cu actorii societăţii civile în domeniile dizabilităţilor, educaţiei, sănătăţii, culturii, protecţiei copilului sau egalităţii între bărbaţi şi femei”.

Preşedintele va putea, în plus, să o însărcineze cu ”misiuni de reflecţie şi propuneri” care vor fi făcute publice, la fel ca şi agenda acesteia.

În ceea ce priveşye mijloacele, aşa cum s-a anunţat, ea se sprijini pe doi consilieri prezidenţiali puşi la dispoziţia sa şi a unui secretariat.

Ea nu beneficiază de vreo remuneraţie şi nici de cheltuieli de reprezentare ori buget propriu.

Mijloacele în vederea funcţionării sunt luate din bugetul preşedinţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.