Preşedintele statului El Salvador, Nayib Bukele, se îndreaptă spre un al doilea mandat la alegerile de duminică, el bucurându-se de o popularitate foarte mare în ţara din America Latină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nayib Bukele a fost ales pentru prima dată în 2019 şi se bucură acum de o popularitate fără egal, estimată la 90% din populaţie, potrivit Latinbarometro.

"Întreţine un cult al personalităţii, există o devoţiune faţă de el", a declarat pentru AFP Michael Shifter, analist la think-tank-ul Inter-American Dialogue din Washington. "Carisma şi abilităţile sale de comunicare sunt fără egal în America Latină".

Prezent frecvent pe reţelele de socializare (5,8 milioane de urmăritori pe X), unde vorbeşte uneori în engleză pentru a-şi lărgi audienţa, el sfidează convenţiile, renunţând la cămaşă şi cravată în favoarea blugilor, a unui tricou şi a unei şepci întoarse.

Înainte de a se adresa Adunării Generale a Naţiunilor Unite în 2019, Bukele, cu gulerul descheiat, le-a cerut diplomaţilor adunaţi să aştepte în timp ce el îşi făcea un selfie zâmbitor de la tribună.

Fără să fie de acord cu critica, el răspunde direct detractorilor săi, folosind ironia atunci când i se reproşează că a călcat în picioare drepturile deţinuţilor în războiul său împotriva maras, bandele criminale. Statutul său pe X (fostul Twitter) a evoluat de la "dictator al El Salvadorului", la "cel mai cool dictator din lume", la "regele filozof" de astăzi.

În ciuda aparentei sale înclinaţii pentru glume, Bukele ştie să fie nemilos.

Atunci când bandele au promis că vor ucide oameni la întâmplare ca răspuns la starea de urgenţă, el a ameninţat pur şi simplu că îi va înfometa pe membrii închişi din Barrio 18 şi MS-13.

La scurt timp după preluarea mandatului, el a ordonat poliţiei şi armatei să intre într-un parlament condus pe atunci de opoziţie, pentru a-i intimida pe deputaţi să aprobe un împrumut pentru finanţarea unui plan de combatere a criminalităţii.

Partidul său Nuevas Ideas a obţinut apoi majoritatea în Adunarea Legislativă, iar el şi-a început cucerirea puterii totale prin înlocuirea judecătorilor din Camera Constituţională a Curţii Supreme şi a procurorului general din El Salvador.

Bukele este, de asemenea, încăpăţânat. El a pariat pe criptomonede, făcând din Bitcoin o monedă oficială alături de dolar, ignorând avertismentele FMI şi ale Băncii Mondiale cu privire la riscurile de volatilitate.

Un studiu realizat de Universitatea din America Centrală (UCA) a constatat că Bitcoin abia dacă va fi folosit în 2023. Investiţiile guvernamentale în criptomonedă rămân necunoscute.

Căsătorit cu Gabriela Rodriguez, psiholog şi balerină cu care are doi copii, Nayib Bukele, de origine palestiniană, s-a născut în San Salvador în 1981 şi a studiat dreptul la Universitatea Central-Americană din capitală, fără a obţine o diplomă.

La vârsta de 18 ani, s-a alăturat imperiului de afaceri al tatălui său, specializat în textile, produse farmaceutice şi publicitate.

Cariera sa politică a început abia la vârsta de 30 de ani, în 2012, sub sigla FMLN, mai întâi ca primar al Nuevo Cuscatlan, un oraş de la periferia oraşului San Salvador, apoi al capitalei (2015-2018).

Exclus din FMLN în 2017, el a apărut ca un chip nou şi cuceritor în 2019, promiţând să înfiinţeze comisii pentru a lupta împotriva corupţiei. Aceste organisme nu au durat decât şase luni după alegerea sa, în ciuda sloganului pe care îi place să îl repete: "există bani atunci când nimeni nu îi fură".

Dar fapta sa de arme prezidenţiale a fost starea de urgenţă impusă din martie 2022, care autorizează patrulări ale armatei şi arestări fără mandat, pentru a face faţă bandelor.

După aproximativ 75.000 de arestări, el se laudă acum că a făcut din El Salvador "cea mai sigură ţară din lume", rata omuciderilor scăzând de la 106,3 la 100.000 de locuitori în 2015, pe atunci una dintre cele mai ridicate din lume în afara unei perioade de conflict, la 2,4 în 2023.

Dar "războiul său împotriva bandelor" duce la arestări arbitrare, rele tratamente, tortură şi decese în închisoare, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.

"Drepturile omului sunt încălcate! Asta spun ONG-urile, organizaţiile internaţionale de apărare a criminalităţii", i s-a spus în momentul valurilor de arestări din 2022. "Prostii", a răspuns el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.