Ekrem Imamoglu, care a câştigat duminică alegerile pentru primăria din Istanbul, a declarat că acest succes reprezintă un nou început şi şi-a îndemnat alegătorii să se bucure fără să îi jignească pe rivali. El a precizat, potrivit Hurriyet, că în seara de 31 martie, după alegerile care au fost anulate, câştigate tot de el, “ceasul democraţiei nu a funcţionat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Să te bucuri nu înseamnă să superi pe altcineva. Îi învit pe toţi cetăţenii noştri să se comporte în modul cel mai delicat. Nu este o victorie, este un nou început. Vreau să vă anunţ că de mâine, în calitate de primar, mă voi comporta la fel cu toţi cei 16 milioane de oameni din Istanbul. Voi aţi apărat în faţa întregii lumi democraţia Turciei”, a spus Imamoglu.

El a vorbit şi despre alegerile din 31 martie, care au fost anulate după proteste ale partidului aflat la putere. “Din nefericire, ceasul democraţiei nu a funcţionat în seara de 31  martie. Tot poporul ştie ce a fost. Dar nu puteţi opri niciodată timpul oprind ceasurile. Nu puteţi ascunde adevărurile acoperindu-le”, a afirmat noul primar al Istanbulului.

La alegerile de duminică, au votat 8.868.664 de persoane. Rezultatele finale încă nu au fost anunţate, ci doar cele de după numărarea a 99,37 la sută din voturi, însă deznodământul nu mai poate fi schimbat. Imamoglu a obţinut 54,03 la sută din voturi (4.698.782), iar reprezentantul partidului la putere, Binali Yildirim, 45,09 la sută (3.921.201). Diferenţa dintre cei doi este de 777.581 de voturi.

Victoria este mult mai clară decât cea din 31 martie, când Imamoglu obţinuse 48,77 la sută (4.169.765), iar Yildirim 48,61 la sută (4.156.036). Atunci, diferenţa a fost de 13.729 de voturi.

Imamoglu are 49 de ani şi este membru al Partidului Popular Republican, iar rivalul său învins Yildirim este membru fondator al AKP, partidul lui Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.