Sute de prizonieri columbieni expulzaţi de Ecuador pentru a decongestiona închisorile sale au revenit sâmbătă în ţară traversând pe jos un pod internaţional şi provocând proteste din partea Bogotei, care a denunţat o operaţiune „unilaterală” care a luat-o prin surprindere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Supravegheaţi de zeci de poliţişti şi soldaţi ecuadorieni, deţinuţii columbieni în uniforme portocalii au traversat în şir podul Rumichacha, principala cale de comunicare între cele două ţări, potrivit AFP.

„Am fost expulzaţi în Columbia şi iată-ne aici”, a declarat pentru AFP Juan Ramirez, care a precizat că a petrecut 15 luni în închisoarea ecuadoriană din Latacunga, unde mâncarea era rară. „A fost o odisee foarte grea acolo şi mai mulţi dintre tovarăşii mei au murit de foame”, a spus el.

„Cel puţin acum ne-au adus aici”, a continuat el. „Nici măcar imigraţia columbiană nu ştia că venim, s-a întâmplat de la un moment la altul, fără avertisment”.

Guvernul ecuadorian a declarat că a ordonat această expulzare în masă, care a început vineri, pentru a reduce supraaglomerarea din închisorile sale, unde ciocnirile recurente dintre bandele rivale s-au soldat cu aproape 500 de morţi din 2021.

De la venirea la putere în noiembrie 2023, preşedintele Daniel Noboa a încercat să reducă supraaglomerarea cronică a închisorilor. Ca urmare, numărul deţinuţilor din Ecuador a scăzut de la 39 000 atunci când a preluat funcţia la 31 000 în ianuarie anul trecut, pentru o capacitate totală de 30 000 de locuri.

Înainte de aceste expulzări, aproximativ 1 500 de columbieni erau deţinuţi în închisorile ecuadoriene, potrivit serviciilor penitenciare din această ţară, dar autorităţile au dat cifre diferite cu privire la numărul de persoane expulzate.

Ministrul columbian de externe, Rosa Yolanda Villavicencio, care a fost trimisă în oraşul de frontieră Ipiales, a raportat că 603 persoane (543 bărbaţi şi 60 femei) au fost expulzate peste podul Rumichacha.

Guvernatorul provinciei ecuadoriene Carchi, de cealaltă parte a podului, Diana Pozo, declarase anterior presei că peste 800 de columbieni au fost expulzaţi. Serviciul penitenciar ecuadorian (SNAI) a declarat că 700 de persoane au fost expulzate.

Iar o sursă din provincia Carchi a declarat pentru AFP că operaţiunea de expulzare implică aproximativ 870 de persoane.

"Am desfăşurat o activitate interinstituţională între Serviciul de imigraţie columbian şi Ecuador pentru a ne asigura că acest proces de expulzare este agil şi că nu există blocaje pe pod", a asigurat dna Pozo presei.

Dar autorităţile columbiene au declarat că au fost luate prin surprindere.

„Nu aveam un plan de urgenţă” pentru primirea deţinuţilor, a declarat Juan Morales, un oficial din Ipiales, municipalitatea columbiană de frontieră. „A trebuit să venim cu unul în ultimul moment, astfel încât să putem oferi sprijin şi ajutor umanitar”, a adăugat el.

„Columbia, prin canale diplomatice, şi-a exprimat cel mai ferm protest faţă de guvernul Ecuadorului pentru acest gest neprietenos faţă de ţara noastră”, a declarat vineri Ministerul columbian de Externe într-un comunicat, denunţând o încălcare a dreptului internaţional.

Potrivit primarului din Ipiales, Amilcar Pantoja, cei expulzaţi vor fi eliberaţi, cu excepţia cazului în care sunt căutaţi în Columbia.

Ministerul ecuadorian al Afacerilor Externe a precizat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că expulzările au fost anunţate la Bogota la 8 iulie şi că au fost efectuate cu „respectarea drepturilor omului” şi după o examinare individuală a cazului fiecărui deţinut.

În 2024, preşedintele Noboa şi-a anunţat intenţia de a expulza prizonierii columbieni pentru a reduce supraaglomerarea închisorilor. În aprilie, grupuri mici au început să fie transferate la frontieră.

Bandele de traficanţi de droguri care operează în Ecuador - unele implicând infractori columbieni - au transformat ţara într-una dintre cele mai violente din America Latină. Rata omuciderilor a crescut de la şase la 100 000 de locuitori în 2018 la 38 în 2024, una dintre cele mai ridicate din regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.