Colega de cursă a unui politician ecuadorian asasinat va participa la alegerile prezidenţiale în locul acestuia, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fernando Villavicencio a fost împuşcat de trei ori în cap după un miting de campanie în Quito. Poliţia a declarat că toţi suspecţii sunt columbieni.

Partidul său Construye a anunţat că o va propune pe Andrea Gonzalez drept candidat la alegerile prezidenţiale.

Partidul a adăugat că este în curs de a alege un candidat la funcţia de vicepreşedinte pentru alegerile din 20 august.

Andrea Gonzalez, în vârstă de 36 de ani, a cărei carieră s-a axat în principal pe probleme de mediu, urmează să participe la dezbaterea prezidenţială de duminică din capitală.

Partidul a anunţat pe reţelele de socializare că ea va "garanta moştenirea" lui Villavicencio "şi milioane de ecuadorieni o vor însoţi în acest scop".

Candidatul la vicepreşedinţie va proveni din "cei mai de încredere dintre cei care au împărtăşit luptele tovarăşului Fernando Villavicencio", a adăugat partidul.

Villavicencio, în vârstă de 59 de ani, fost jurnalist şi membru al Adunării Naţionale a ţării, a fost împuşcat de trei ori în cap în timp ce părăsea miercuri un eveniment public din capitală.

Un atacator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, în timp ce alţi câţiva au reuşit să scape.

Moartea sa a şocat o naţiune care a scăpat în mare parte de decenii de violenţă din partea bandelor de droguri, de războaie între carteluri şi de corupţie, care au afectat mulţi dintre vecinii săi. Cu toate acestea, criminalitatea a crescut vertiginos în ultimii ani, alimentată de creşterea cartelurilor de droguri columbiene şi mexicane.

Campania lui Villavicencio s-a concentrat pe corupţie şi pe bande şi a fost unul dintre puţinii candidaţi care au afirmat că există legături între crima organizată şi oficialii guvernamentali din Ecuador.

Sâmbătă, văduva sa, Veronica Sarauz, a declarat într-o conferinţă de presă că a considerat statul responsabil pentru moartea soţului său.

"Statul încă trebuie să dea multe răspunsuri despre tot ceea ce s-a întâmplat, gărzile sale personale nu şi-au făcut treaba", a spus ea.

"Nu vreau să mă gândesc că l-au vândut pe soţul meu pentru a fi ucis în acest mod infamant".

Sarauz şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea că Gonzalez a fost desemnată ca înlocuitoare a soţului ei pentru a participa la alegerile prezidenţiale.

Potrivit ministrului de interne Juan Zapata, au fost arestaţi şase columbieni, care erau membri ai unor grupuri de crimă organizată,

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a cerut ajutorul FBI pentru a investiga moartea lui Villavicencio.

Între timp, trei bărbaţi consideraţi foarte periculoşi de către autorităţile ecuadoriene au fost mutaţi dintr-o închisoare din oraşul portuar Guayaquil, unde erau deţinuţi într-o închisoare de maximă securitate.

Printre aceştia se numără Jose Adolfo Macias, cunoscut sub numele de "Fito", liderul unuia dintre principalele grupuri de crimă organizată din Ecuador, de la care dl Villavicencio a declarat că a primit ameninţări cu moartea.

Villavicencio, care era căsătorit şi avea cinci copii, a fost unul dintre cei opt candidaţi din primul tur al alegerilor - deşi nu era în fruntea listei şi se afla la mijlocul clasamentului.

Patricia Villavicencio, sora sa, a declarat că "această crimă nu poate rămâne nepedepsită... Suntem îndureraţi, cu sufletul frânt, nu există justiţie, nu există protecţie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.